MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

In Levanto ging ik, als de laatste eters vertrokken waren en het keukenpersoneel had gegeten, met de patron en zijn vrouw vaak wat drinken in een houten strandtent op palen aan de baai van het plaatsje. Daar verzamelden zich vele vrienden, de literflessen wijn gingen rond en als de stemming er goed in zat, trok een in onberispelijk wit pak gestoken heer met panamahoed een gitaar tevoorschijn en begon te spelen en te zingen. We werden onthaald op een Italiaanse potpourri aan volksmuziek en iedereen zong mee. De man was duidelijk zeer populair en als dank kreeg hij van vele enthousiaste gasten wat aangeboden. Tegen sluitingstijd droop iedereen af en de man was ook plotseling op mysterieuze wijze verdwenen. Ik informeerde bij de patron of de man een vriend was van de uitbater van de strandtent, want daar leek het op. Nee, was het antwoord, niemand kende hem verder en het enige wat bekend was, was dat hij elke zomer neerstreek in het plaatsje en dat hij onder de strandtent sliep in een kuil tussen de palen. Na de zomer was hij weer even plotseling verdwenen als hij gekomen was. En altijd onberispelijk strak in het pak. Fare la bella figura, daar gaat het om.
In deze strandtent maakte ik voor het eerst kennis met de limoncello. Een verslavend lekker drankje na het eten. Italianen gebruiken alcohol van 96%, die daar gewoon in de supermarkt te verkrijgen is voor het goddeloze bedrag van 15 euro. Omdat tuttig Nederland deze faciliteit niet verschaft, kan je volstaan met goedkope wodka (Dirck III) wat uiteindelijk niet meer is dan met water verdunde alcohol. Gebruik wel onbespoten citroenen bij voorkeur uit Sorrento of Capri, Amalfi mag ook, maar doe er niet moeilijk over.

Limoncello
1 liter alcohol van 96%
8 forse citroenen
800 gram suiker
1,5 liter water
Of:
1,5 liter wodka
8 forse citroenen
450 gram suiker
300 ml water

Laat de citroenen een uurtje in koud water staan weken. Borstel ze en droog ze af.
Schil de citroenen zo dun mogelijk, alleen het geel kan gebruikt. Het wit van de schil maakt bitter.
Doe de citroenschillen in een weckpot en schenk de alcohol erbij.
Sluit de pot af en zet deze drie weken op een donkere koele plek.
Na deze drie weken breng je in een pannetje suiker en water al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen met het deksel erop.
Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van citroenschillen en alcohol.
Schenk de limoncello in gesteriliseerde flessen en sluit ze goed af. Zet de flessen op een koele donkere plek. Na een week of twee, als je er zolang af kan blijven, is de limoncello op dronk.
Serveer ijskoud uit de vriezer. Als er een terras in de hemel bestaat, dan is dit de huisdrank.