MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Op 9 en 10 maart 2024 wordt opnieuw de lange-afstandsklassieker ‘Head of the River Amstel’ geroeid. En Willem III is een van de organiserende verenigingen. Het belooft dan ook weer een mooi spektakel te worden met naar verwachting ruim 500 verschillende deelnemende ploegen uit binnen-en buitenland.

De Head of the River Amstel is historisch gezien voortgekomen uit twee evenementen: het Lange Afstand Kampioenschap van de Amstel voor Dames, georganiseerd door roeivereniging Willem III, en het Lange Afstand Kampioenschap van de Amstel voor Heren, georganiseerd door de Amsterdamsche Roei Bond. Sinds 2009 is de organisatie samengevoegd tot één comité dat valt onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van Willem III en de Amsterdamsche Roeibond.

In 1933 werd de eerste aanzet gegeven tot de start van de Head of the River in Amsterdam. En vorig jaar vierden we het 90-jarig bestaan. De start vindt plaats in Ouderkerk aan de Amstel en de finish is voor het gebouw van roeivereniging De Hoop. Hierdoor kunnen we ook op de finish er een mooi feest van maken aan de wal.

De Head is voor DE wedstrijd voor elke roeier. De wedstrijdroeiers kunnen in deze eerste wedstrijd van het seizoen de eerste punten binnenhalen en hun krachten meten aan een groot deel van de tegenstanders die zij in het aankomende roeiseizoen zullen tegenkomen. Ex-studenten (22-32 jaar) van verschillende verenigingen kunnen meedoen in het premasterveld.

Voor de niet-wedstrijdroeier is er een breed scala aan velden voor alle leeftijden. De meeste velden zijn voor hetzelfde geslacht, waarbij wel een of meerdere dames aan een herenteam kunnen worden toegevoegd. Het team komt dan in het herenveld uit. Ook wordt er geroeid in de zogenaamde mixed velden waarin de verhouding man-vrouw 50% moet zijn. In de Open Masters maakt de verhouding man-vrouw niet uit en wordt er geroeid in een skull acht (8*). Naast de klassieke roeinummers is er net zoals vorig jaar het spectaculaire Coastal Endurance aan het wedstrijdschema toegevoegd. Genoeg interessante velden om de roeiers op 9 en 10 maart te komen aanmoedigen!

Zowel de toegangswegen naar Willem III toe als de Amstel zijn afgesloten voor overig verkeer tijdens de wedstrijd. Volg www.headoftheriver.nl en/of Instagram (Headoftheriveramstel) voor actuele informatie.

Winst Willem III in 1948

 

Blauwe wimpel

Waar komt de blauwe wimpel te hangen? Het is een oude traditie dat de snelste verenigingsacht in het heren- en damesveld eerste divisie een blauwe wimpel krijgt om deze een jaar lang in de vlaggenmast te kunnen laten wapperen. Als het een combinatieploeg is kan er ‘gebrast’ worden om de wimpel (brassen is een vechtpartij waarbij de tegenstanders elkaar bij de revers vatten om elkaar op de grond te krijgen of het gebouw uit te werken). Door een insider van Nereus is mij toegefluisterd dat er altijd gebrast wordt ongeacht of het nodig is om de blauwe wimpel te bemachtigen.