MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Met mijn mederoeier Jaap Vlugt zou ik eens van Vlissingen naar Noord-Frankrijk fietsen om daar langs de Somme een tour te maken langs de lieux de mémoire uit WO l. Wij reden op sportfietsen met bikkelharde racezadels en al na enige uren kregen wij in België hevige last van ons achterwerk, dat dus niet bestand bleek tegen de teistering van een Spartaans fietszadel ondanks alle geruststelling van wielrenners dat “je eraan went”. Nou, nee hoor. De pijn, uitstralend naar de benen, was bijna niet meer te verdragen en het vooruitzicht van zeker nog een week hiermee verder te moeten was op zijn zachtst gezegd ontmoedigend. Aan het eind van de middag verheugden wij ons dus zeer in het vooruitzicht van een Belgisch biertje vergezeld van een friet met stoof in het eerste de beste Vlaamse dorp. Dan zouden we tenminste een poosje verlost zijn van de helse pijnen aan het perineum. Bij het begin van de bebouwing stopten we om lopend verder te gaan; het afstappen was al een hele kunst met onze verstijfde en tintelende leden. Eenmaal, kreunend, met beide benen op de grond beland, aanschouwden we het bord met de plaatsnaam van het dorpje: St-Job in het Kruis.

Stoofvlees met frieten
2 grote uien
1 teentje knoflook
1 kg sucadelappen
zout
versgemalen peper
1 el bloem
30 g boter
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
1 bouillonblokje
3 kruidnagels
½ tl nootmuskaat
5 pimentbollen
1 flesje trappisten dubbel bier
1 kg aardappels

Extra nodig
frituurpan

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Snijd het vlees in kleine stukjes, bestrooi met zout, peper en bloem het vlees. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees. Voeg de uien en knoflook toe en bak circa 2 minuten. Voeg laurier, tijm, bouillonblokje, kruidnagels, pimentbollen en een mespunt geraspte nootmuskaat toe en blus af met bier.
Laat het gerecht circa 3 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan. Het vlees mag uit elkaar vallen.
Snijd de aardappels tot mooie dikke frieten en bak deze circa 5 minuten voor. Bak ze als het vlees gaar is af op 180 ºC tot ze goudbruin zijn.
Serveer het stoofvlees samen met de frieten.

Joost Adriaansz

illustratie: Iris Adriaansz