MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

door Ernst Schutte

Zoals in de vorige editie van de Landtong al was aangekondigd, ben ik sinds kort Veiligheidscommissaris bij onze vereniging. Mijn insteek zal vooral zijn om extra aandacht voor veiligheid te vragen en waar nodig of gewenst voorstellen aan het bestuur te doen ter verhoging van veiligheid bij alle voorkomende activiteiten op de club.

Een paar concrete voorbeelden van waar ik me mee bezig houd:

  • er is een aluminium ladder opgehangen in de B-loods (direct naast het riemenrek). Deze ladder is bedoeld om een drenkeling snel uit het water te kunnen helpen, als het hem of haar zelf niet meer goed lukt. Vooral in het koude jaargetijde kan snel handelen in dergelijke gevallen onderkoeling beperken. Daarom raad ik u allen aan eens te gaan kijken waar deze ladder precies hangt.
  • we hebben op Willem III al een aantal jaren de beschikking over een AED, dat is een apparaat dat bij een hartstilstand aanwijzingen geeft aan hulpverleners zonder veel medische kennis, hoe te handelen. Voor het kunnen werken met dit apparaat is ongeveer 2 jaar geleden een cursus georganiseerd op Willem III. Het wordt nu tijd deze cursus te herhalen. Mocht u interesse voor zo’n cursus hebben, houd de website dan in de gaten, hierop verschijnt binnenkort meer informatie.
  •  vorig jaar bij het begin van de winter is een aantal leden bij het oprijden van het Willem III erf vanwege gladheid ongelukkig ten val gekomen. We proberen dat dit jaar te voorkomen. Hiertoe zijn op diverse plekken grote (groene) kisten met zout geplaatst. Mocht u gladheid op het terrein (niet de vlotten!) waarnemen, aarzel dan niet en steek de handen even uit de mouwen door vanuit de dichtstbijzijnde groene kist wat zout te strooien op die gladde plek. Als het goed is, zit in elke kist voldoende zout en een klein strooi-emmertje. Deze kisten worden regelmatig gecontroleerd.
  • het theorieboekje van Willem III (het blauwe boekje) bevat nu op diverse plekken voorschriften die aan veiligheid gerelateerd zijn. Het is de bedoeling dat deze worden samengebracht (en uitgebreid) in een nieuw hoofdstuk Veiligheid.

Wat ik vooral NIET wil, is dat al deze veiligheidszaken het roeiplezier beperken. Maar wel probeer ik (bijvoorbeeld na een aanvaring) samen met betrokkenen te achterhalen wat er aan de opleiding beter kan, zodat we mogelijk in de toekomst veiliger over het water gaan.

Heeft u zelf een “brandende kwestie” waarbij de veiligheid in het geding is, aarzel dan niet contact met me op te nemen. Dat kan via “veiligheid@willem3.nl”.