MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

De Landtong komt eraan!

Foto: Stan Jansen / Bewerking: Elly Vlaming

Kerstmis moet nog komen maar De Landtong zit al vol – vol met voer voor het brein, de verbeelding, uw kennis; vol met verhalen, anekdotes, rubrieken, mooie beelden en zaken waarvan je zegt: nu ik ’t weet, zie ik ‘t pas.

Voor dit Kerstnummer met als thema ‘je thuis voelen’ hebben we het gebouw als uitgangspunt genomen. Het idee lag er al om in De Landtong een variant te maken op het magnum opus van de Franse schrijver/filosoof Georges Perec, Het leven een gebruiksaanwijzing (oorspronkelijke titel: La vie mode d’emploi). Hij schreef in 1978 een roman over een appartementencomplex in Parijs waar legio verhalen verborgen liggen of samenkomen. Verhalen die allerlei kanten op schieten maar die in het gebouw zijn te vinden, te horen, er hun oorsprong hebben. Zijn idee is een krachtige beperking en motor voor verhalen die ook toegepast kan worden op het gebouw aan de Jan Vroegopsingel 8 – ons clubgebouw als getuige en bakermat van legio geschiedenissen, levens, gebeurtenissen. Het verenigingsgebouw van een club waar je kunt roeien en waar je komt omdat je je er thuis voelt. Juist hier want… er zijn meer clubs, maar wij kiezen (of: kozen) deze ene. Stan Jansen, Elly Vlaming en Marise Knegtmans verbeelden het idee en in het blad krijgt het idee ‘vlees op de botten’ en ‘handen en voeten’.

Wat kunt u binnenkort – naast kerstkaarten, de reclamefolder van de slijter, de kerst Allerhande, een blauwe envelop – op uw mat verwachten? Een blad met verhalen over hoe er voor het computertijdperk boten werden gereserveerd; er tot enige tijd geleden elke zomer een wherry naar Vinkeveen werd geroeid en daar een seizoen lang bleef liggen tot groot vermaak van een groep dames; wij de erfelijke overdraagbaarheid van roeien met de families Van Zomeren en Van Broekhuizen als bewijsmateriaal aantonen. En in Wij Willem III leren we de bootsman en huismeester Gerard (nog wat) beter kennen. Ook zijn we te gast in de keuken bij woensdagavondkokkin Henny Hillecamp (Uit de kast) en is er nog meer… Columns, rubrieken, Golfbrekers, Otto’s Woord van de Voorzitter, Het Archiefstuk en de Agenda.

En er is nieuws! Goed nieuws. Na zich 15 jaar bij Willem III te hebben thuis gevoeld, vertrekt Ferry.

Is dat het goede nieuws?

Nee! (Of misschien wel… Dat ligt eraan). Maar we doelen erop dat in we deze DL kunnen melden dat er een opvolgster is voor zijn clubbladwerkzaamheden. We stellen u in de kolommen voor aan de nieuwe hoofdredactrice Helena van Gelder – een lid (en roeimoeder) die zich op Willem III direct als een vis in het water voelde.

Veel leesplezier gewenst, een mooie winter en (namens de ex-Chef) het ga jullie allen goed,

De redactie van De Landtong