MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Onze senioren-B mannen-acht die op 23 juli goud won op het WK in Plovdiv, Bulgarije, is zaterdagavond onthaald op een ontvangst en maaltijd door Willem III in restaurant Paardenburg in Ouderkerk.  Er werd gegeten, en natuurlijk werd er uitgebreid het woord gevoerd, dat hoort erbij.

De roeiers, coaches, begeleiders, familie en vertegenwoordigers van Willem III aan tafel, in de eetgelegenheid in het dorp aan de Amstel ten zuiden van Amsterdam, net voorbij de brug aan stuurboord.

Op de foto: Lex van den Herik,  Simon van Dorp, Michiel Mantel en Max Ponsen van Willem III, Maarten Hurkmans, Bram Schwarz, Michiel Oyen van Nereus. Jaap Scholten en stuurman Bjorn Kwee konden helaas niet bij dit huldeblijk vanuit RV Willem III aanwezig zijn. Zeven van de acht roeiers waren vorig jaar ook al wereldkampioen op dit nummer, en allen ontwikkelden zich in de afgelopen jaren onder de hoede van Willem Jan de Widt (4e van onderen aan de rechterkant van de tafel), de laatste twee jaar in collegiale samenwerking met Diederik Simon van Nereus (tweede van onderaf aan de linkerzijde, naast Charlotte de Groot, vertegenwoordiger van het Nereus-bestuur).

Het woord werd gevoerd door Willem III-voorzitter Otto Over, Herman Boelen – oud W III-voorzitter, in 1964 op de OS in Tokyo – en door Kees Jan Ponsen, oud-Nereus-international, vader van Max Ponsen, en chirurg, die de ploeg op medisch gebied heeft bijgestaan. Het dankwoord aan de voorzitter voor het organiseren van deze avond werd gedaan door Willem Jan de Widt,  door onze oud-voorzitter Jos Compaan en door Anja van den Herik, moeder van Lex en gewaardeerd fotografe van de ploeg in actie. Anja en echtgenoot Piet van den Herik hebben nagenoeg alle wedstrijden van de acht bijgewoond, en de acht na hun WK-overwinning vorig jaar getrakteerd op een koetsentocht door de stad.

Ook materiaalcommissaris Ewoud de Boer was present. Hij heeft een aantal van de wereldkampioenen in hun prille jeugd de eerste beginselen van het roeien bijbracht. Erevoorzitter George Cortlever genoot zichtbaar van het gebodene. Diverse presentjes werden uitgewisseld, waaronder een kratje bier met de naam ‘Ouderkerks Goud’ aan Diederik Simon. De dames Louise de Widt, Anja van den Herik en mevrouw Ponsen werden door de voorzitter van bloemen voorzien.

De kampioensacht versloeg in de finale op 23 juli de Roemenen (2e), de Britten (brons), de Amerikanen, de Duitsers en de Oekraïners op vergelijkbare wijze als in 2016 in Rotterdam: praktisch van begin af aan op kop, in een vastberaden ritme, met een voorsprong die geen twijfel liet (driekwart lengte).

De hoop werd uitgesproken dat deze ploeg in 2020 ook in Tokyo zal starten.  De geanimeerde avond werd rond 11 uur afgesloten. Een aantal van de roeiers gaat binnen enkele weken weer terug naar Amerika, waar zij met een roeiersbeurs studeren en in universiteitsachten varen.

(foto Anja van den Herik)