MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Geen medailles voor Nederland op het junioren-WK in het Litouwse Trakai. Van de zeven ploegen slaagden alleen de jongens-acht (met Thomas de Hertog) en de meisjes-dubbelvier met Naomi Visser erin de finale te halen, en daarin werden beide ploegen zondag laatste.

De acht werd vierde in zijn voorwedstrijd, maar herstelde zich in de herkansing met een fel bevochten tweede plaats in 5.45, één honderdste seconde achter Rusland. In de finale (6.01) was het gat met de als vierde eindigende Russen helaas veel groter, zeven seconden. De Duitse acht won in 5.49, de Amerikanen werden tweede en Groot Brittannië derde.

Naomi’s dubbelvier begon het toernooi met winst in de voorwedstrijd, en haalde daarop de finale met een derde plaats in de halve finale. De eindstrijd werd voor hen een teleurstelling met een laatste plaats op ruime achterstand, in 7.01. De Roemen wonnen in 6.46,3, de Duitsers haalden zilver in 6.46,7 en de Zwitserse meisjes brons (6.51).

Behalve Thomas en Naomi waren ook Lodewijk Tilanus en Florentine de Boer afgevaardigd naar Litouwen, als reserve. Florentine kwam niet in wedstrijdactie. Lodewijk, die het hele seizoen overwinning heeft geboekt in de dubbelvier, werd ‘startende reserve’ in de skiff. Hij trof daar een zwaar veld van 37, werd vierde in de voorwedstrijd en nog een keer vierde in de herkansing, waardoor hij zich niet wist te plaatsen, en uiteindelijk vijfde werd in de E-finale.

Het supertalent uit Hoofddorp, de 16-jarige Isabel van Opzeeland, die pas haar tweede seizoen roeit, werd eerste in haar voorwedstrijd in de tweede tijd overall en tweede in de kwartfinale. Maar door een minder goed uitgepakte halve finale (4e) viel ze buiten de A-finale. De B-finale won ze dan weer wel, en werd dus zevende, van 29 deelnemers.

Het 1.90 meter lange meisje won vorig jaar in haar eerste seizoen al de nationale titel in de senioren-A-dubbeltwee, samen met haar trainingspartner bij Die Leythe, Karolien Florijn. In mei van dit jaar haalde ze brons in de skiff op het junioren-EK in het Duitse Krefeld, de enige Nederlandse medaille daar.