MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Thomas Velthoven is vanochtend, vrijdagmorgen, 21 juli 2017, thuis in Noorwegen overleden. Dit heeft zijn vrouw Annemiek Friebel bekendgemaakt. Hij had sinds kort kanker, was daartegen kansloos en werd 52 jaar. Hun gezin met vier kinderen woont al tien jaar in Noorwegen. In Nederland had Velthoven als coach een bijzondere staat van dienst.

 

 

 

Als junior leerde hij roeien bij De Hunze. In Utrecht belandde hij bij Orca, ontpopte zich daar als een getalenteerd coach en begeleidde onder andere in de jaren negentig een succesvolle groep lichte mannen van de drie Utrechtse verenigingen die naam maakte als Utrecht Acht.

Onorthodox
Later ging hij samen met zijn jeugdvriend Ewoud de Boer, later aangevuld met Jan Willem van der Wal en vele anderen aan de gang bij Willem III. Zij bouwden een enorme juniorenafdeling op. Hun aanpak was onorthodox; De Boer en Velthoven maakten van hun roeiploegen min of meer zelfsturende teams.

Analyse

Het zou te gemakkelijk zijn Thomas Velthoven te beschrijven als een eigenwijze eigenheimer. Hij koos zeker zijn eigen koers, maar deed dat niet alleen uit eigenwijsheid. Hij waaide niet met de populistische winden mee, maar analyseerde grondig en bedacht creatieve en originele oplossingen. En waar hij verscheen, werd gelachen. Liefst veel en vaak.

Plezier

Velthoven vond het bijzonder belangrijk om alle roeiers van zijn ploegen plezier in en rondom het roeien te bieden. Zo bedacht hij samen met Jan Willem van der Wal en Ewoud de Boer het Nationaal Junioren Trainingskamp. Zij initieerden het niet alleen, maar organiseerden het ook. Soms kwamen er 500 junioren op af.

Persoonlijk
“Thomas wist op unieke wijze met iedereen die op zijn pad kwam een bijzondere persoonlijke band op te bouwen, waardoor hij een speciale plek had in het hart bij vele mensen binnen en buiten het roeien”, aldus Ewoud de Boer.

Thomas was lid van verdienste bij Willem III.

(bron: NLroei.nl, Anne de Lange)