MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Freek Robbers heeft met zijn dubbelvier vanmiddag in een zware strijd zilver gehaald tijdens de World Cup in het Poolse Poznan. Ze bleven de Noorse ploeg, waarvan ze in de herkansing nog verloren, een halve seconde voor. De Noren werden op hun beurt op de hielen gezeten door de Fransen (0,7 sec.). De winnende Engelse vier was tweeënhalve seconde voor op de rest: 5.36,4. In dit veld vielen eerder Nieuw Zeeland en Australië al af voor de A-finale.

Links Freek, dan Koen Metsemakers, Amos Keijser (hij verving Abe Wiersma) en Niki van Sprang. In de voorwedstrijd werd de vier derde en moest via de herkansing naar de finale. 

Amber van Zomeren  werd zaterdag in de lichte skiff derde in de B-finale. De Oostenrijkse en de Zweedse die ze in de herkansing royaal inpakte, bleven haar nu voor. Maar de Russin die zich meteen had geplaatst in de heat – veel sneller toen dan Amber – versloeg ze nu.

Amber werd laatste in haar voorwedstrijd, maar won vervolgens de herkansing. Het nummer telde achttien inschrijvingen.

De tweezonder met Dirk Uittenbogaard (boeg) en Bo Wullings kwam zondagmorgen in de finale net tekort op de Tsjechen voor het brons (0,7 seconde). Na bijna de hele race op zilver/ brons te hebben gelegen verknalden ze een ereplaats door een snoek in de eindsprint. Bo Wullings op NLroei.nl: ‘Heel vervelend. Ik wilde gewoon te graag nog iets forceren (..) op het laatste eindje.’

De Franse broers Onfroy wonnen. Eerder haalden zij al zilver op het EK in Racice. Ze zijn niet heel groot. De oudste, slag Theophile (24), is volgens zijn wedstrijdbiografietje 72 kilo bij 1.88 meter. Of dat helemaal actueel is, weten we niet, maar in 2015 roeide hij nog licht, en won zilver op het WK in de tweezonder, met een andere partner. Valentin (23) haalt 75 kilo bij een lengte van 1.93 meter.

De wind speelde een rol in Poznan, dat was duidelijk. Maar het resultaat van de mannenachten was toch onverwacht groots: een wereldrecord. De Duitse acht roeide ruim voor het veld uit naar 5.18,7. Vierenhalve seconde voor op Nieuw Zeeland, en de Britten daar nog eens bijna een lengte achter. Ook in de ‘exhibition-race’ gisteren won de Deutschland-Achter, toen met 2 seconden. Ze zijn weer helemaal on top, onze oosterburen, met hun ‘Flaggschiff des Deutschen Ruderverbandes, dreimaliger Olympiasieger und elfmaliger Weltmeister’, aldus hun  eigen website.

Uitslagen en andere informatie: Wereldbeker Poznan 2017.

(fve)