MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Willem III zat in veel winnende boten op de tweede dag van de Koninklijke Holland Beker.  Amber, Lodewijk, Naomi, Fien, en de mannen en vrouwen uit de verschillende bonds-achten zorgden voor het nodige blik, en soms onhanteerbare (wissel)trofeeën.

Daarnaast waren er de gladiatoren in de sterkst bezette, zware nummers die geen eerste werden, maar wel een minstens even grote prestatie leverden. David van Velden (J16) bijvoorbeeld, die in het toernooi van zestien skiffeurs tot 18 jaar – heats, halve finales, finale – vierde werd!

Amber van Zomeren had een piekdag en won in een spannende, zware race waarin zij en haar belagers tot op de bodem gingen. Ze won met twee tellen van lichte toppers uit Scandinavië, Duitsland, Hong Kong en haar reguliere concurrente van Triton, Nienke van Hoogenhuyze. Amber ontving een sculptuur van een halfnaakte klassieke cherubijn, zo massief dat ze van het triomfgebaar afzag en het metalen gevaarte slechts tot schouderhoogte omhoog bracht.

Lodewijk Tilanus, Naomi Visser, en Fien van Westreenen herhaalden hun succes van gisteren in hun winnende combinaties met ogenschijnlijk gemak, met ruime voorsprong op de rest.

(Naomi met haar vier. Pleun Bon werd in dezelfde race tweede met haar Maas-ploeg.)

Thomas Hogeboom werd vierde van tien deelnemers, in de lichte senioren-A-skiff.

Lotte Pronk streed in een internationaal veld van veertien senior-A-skiffeurs om de winst. Ze werd na verlies in de heat, winst in de herkansing en daarna een laatste plaats in de halve finale, sterk tweede in de B-finale.

KNRB-senioren

Om het Open NK: Freek Robbers won op slag van de mannendubbelvier, waarin oud-W3’er Abe Wiersma weer terug was na afwezigheid tijdens de zilveren race op de Wereldbeker twee weken geleden. Ze gingen er superieur vandoor en bouwden meer dan twee lengtes voorsprong op, maar moesten op de laatste 750 nog uitkijken voor de ontketende Britse ploeg, een senior-B-ploeg van het Engelse Leander die op de Wereldbeker in Belgrado als Britse B-selectie enkele seconden na hun A-selectie binnenkwam (als vierde).

De race van de mannenachten was een eitje voor de senior-B-kampioensformatie (met 4 man van W3). De juniorenacht van de bond, met Thomas de Hertog, bood zeker de eerste kilometer taaie tegenstand, maar na de tweede kilometer was het verlies toch 17 seconden. De Amerikaanse universiteitsacht van Berkeley – gisteren op 2,4 seconde achter de B’s – eindigde nu op 8 seconden. De wedstrijd werd gedevalueerd door de terugtrekking van de KNRB-A-selectie, vanwege opspelende rugpijn van de slag, Robert Lücken. De B-acht dus wel NK!

Voor coach van de senior-B-acht Willem Jan de Widt was de uitval van de A-acht geen sportieve ramp. Zijn ploeg, van wie vier roeiers voor de zomer zijn overgekomen uit de VS waar ze in universiteitsploegen roeien, voer hoe dan ook een oefenwedstrijd, waarin de psychologie natuurlijk van belang is. De ploeg is pas een paar weken bij elkaar, en ze maken elke dag belangrijke vorderingen, zei Willem Jan vlak vóór de race. De trainingstijden zijn héél goed, op absoluut wereldtop-niveau, zei hij. Het moet er alleen nog boord-aan-boord uitkomen. In de voorbereiding op het WK in Plovdiv, waar ze over vier weken hun titel van vorig jaar verdedigen, is er nog de wereldbeker in Luzern.

Bij de vrouwen-achten won de KNRB 1-selectie (met onze Marleen Verburgh, nu dus ook Nederlands Kampioen) zoals het de bondscoach zal bevallen van de KNRB-2-acht (met onder anderen lichtgewicht-skiffeur Marieke Keijser).  De achterstand van selectie-2 was maar ruim een lengte (3,3 sec.). De achterstand van de Silvia-acht was met 8,3 seconden weliswaar fors,  maar de Silvia’s (derde dus) waren toch ook weer 8 seconden sneller dan een acht met heel gereputeerde roeiers van Aegir en Triton, en een Australische ploeg. Nico Rienks’ vrouwen, geselecteerd op lengte en andere fysieke eigenschappen, maar veelal zonder roeiervaring, hebben sinds het voorjaar waarin ze zich nog vooral maten met de ‘gevorderden’ sterke vooruitgang geboekt.

Nereus

Ze komen uit voor Nereus, maar ze horen nog bij Willem III: Koen van den Herik en Jaap de Jong. Het slagenpaar van de gouden Junioren Holland Acht 2015 roeit nog steeds samen, en zondag wonnen ze de vierzonder ‘development-klasse’, afgetekend, van kop af in vloeiende stijl.