MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Willem III is de komende weken weer trainingskamp en uitvalsbasis van de Holland Acht onder 23, die op het WK in Bulgarije in juli zijn wereldtitel gaat verdedigen. Bondscoach Ronald Florijn heeft vandaag aan Willem Jan de Widt en Diederik Simon (Nereus) gezegd dat ze het weer samen mogen gaan proberen, met op één man na dezelfde ploeg als vorig jaar.

Dat betekent: vier Willem III’ers aan boord: Max Ponsen, Lex van den Herik, Michiel Mantel en Simon van Dorp. Nelson Ritsema (De Hoop) is uit deze leeftijdscategorie gegroeid, en wordt vervangen door Bram Schwarz (Het Spaarne), de slag van de gouden junioren-acht van 2015. Verder aan boord: Maarten Hurkmans (Hemus), Jaap Scholten (Het Spaarne),  Michiel Oyen (Die Leyte).

Ze hebben allemaal gevaren in de junioren-achten die zilver wonnen in 2014 en goud in 2015 (gecoacht door Paul Hartog en Willem Jan de Widt), of in de 100 %-Nereus-acht die begin mei in Belgrado namens Nederland de Wereldbeker won (coach Simon).

De roeiers die door hun sportieve successen aanbiedingen kregen van Amerikaanse universiteiten, zijn terug uit de VS, of arriveren de komende week: Max, Simon, Maarten, Michiel. Deze heren hebben met hun universiteitsachten het afgelopen jaar sterk gepresteerd. Bram Schwarz, Michiel Mantel en Simon van Dorp zaten respectievelijk op slag, 7 en 6 in de acht van Washington University in Seattle, die tweede werd bij de Amerikaanse kampioenschappen, achter het nóg opulenter gesponsorde Harvard. Max roeit bij Boston University.

De acht gaat in de aanloop naar Plovdiv, Bulgarije, naar de wereldbeker in Luzern, 7 tot en met 9 juli.

De ploeg won vorig jaar op de Willem Alexanderbaar op een manier die internationaal indruk maakte: vanaf de start aan de leiding, eerst nog naast de Duitsers, daarna ervan weg, de Britten kansloos latend. In een stijl die werd geroemd, en vergeleken met de gouden olympische Holland Acht van 1996 (met Florijn en Rienks). Vorig jaar waren ze, nog enigszins weifelend, favoriet, nu zonder omhaal. Sommigen zeggen: het kan alleen maar tegenvallen. Mensen, dat gaan we niet denken.

Ook bij de vrouwen wordt voor de zomer gehergroepeerd. Fanny Bon is al gesignaleerd in Amsterdam, terug van haar University of Texas, waar ze met een sportbeurs internationale betrekkingen studeert. In een interview op NLroei.nl vertelt Fanny dat ze koos voor die universiteit boven het meer prestigieuze Berkeley, California, vanwege de roeicoach en het roeiprogramma. (En omdat Austin een libertaire culturele hoofdstad is, geen redneck-city). Met Fanny aan boord werd Texas dit jaar vierde in de universitaire competitie, nog niet eerder vertoond.