MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Op de tweede dag van het door harde meewind getekende NK hebben onze junioren opnieuw toegeslagen: eerste plaatsen voor de Meisjes 18 in een combinatie-acht, en voor de Jongens 16 dikke winst in de dubbeltwee. David & David werden in een schitterend gevaren finale eerste, Bouke & Willem derde, met het Spaarne ertussen in de sandwich. Ook de W3-combinatie J16-acht won, bleek de redactie pas achteraf, want de wedstrijd zat verstopt in de J 18-finale om het NK (uitleg hierover in het bericht ‘Nabrander: vierde in de wedstrijd en toch blik!)

Jongens 16 dubbeltwee. David van Velden en David Verboom, gisteren al derde in de dubbelvier, wonnen de finale afgetekend. Bouke Hoekstra en Willem Stoop, gisteren de kampioenen in de 4x,  lagen op 600 meter van de finish nog tweede, maar verloren die plaats aan het zich terugvechtende Het Spaarne.

In de B-finale hadden we nog twee viertjes: Joost van Asperen en Hidde Lycklama werden daarin 5e, de Hertog/W3-combi met Cas Simons 3e.

Meisjes 18 acht. Naomi Visser, gisteren al kampioen in de 4x, zat samen met Inez den Hond in de winnende combinatie, in een wedstrijd met drie deelnemers.

De Meisjes 16-acht met Fien van Westreenen op slag en Pleun Bon op 5 won ook, maar werd geen Nederlands kampioen, want het nummer was geen nationaal kampioenschap. De W3-combinatie met Gouda – met Jet Zandbergen, Charlotte Russel en Anne Kooijenga – werd in dit veld tweede, de W3/Amstel-combinatie met Rosemarijn Luteijn en Lauren den Hertog derde. Van vier deelnemers.

De Jongens acht. Vier inschrijvingen bij de J18 en twee bij de J16, samen varend in één wedstrijd. Een Hemus-combinatie won, Willem III leverde personeel voor de ploegen die 2, 3, 4 en 6 werden. Het stuurtje voor nummer 2 RIC (August Rühl), drie roeiers en de stuur aan nr 3 Amstel-combinatie, drie roeiers en de stuur aan nr 4 Tromp-combinatie, en de stuur (Tamar van Alten) aan nr 6, ARC-combinatie. (*)

M 18 dubbeltwee. Naomi Visser (gisteren kampioen in de Meisjes 18 4x)  werd derde in een combinatie met Salland. Fien van Westreenen (16 jaar, gisteren Nederlands kampioen bij de M 16 4x) werd vierde in een Maas-combinatie. Aaf Vos op boeg van een Gouda-roeister eindigde als zesde.

M 16 dubbeltwee. Jet Zandbergen in een Amstel-combinatie finishte in de finale als vijfde, het W3-duo Charlotte Russel/Anne Kooijenga als zesde.

J 18 dubbeltwee, Lodewijk Tilanus, gisteren kampioen in de 4xeindigde in zijn Maas-combinatie op de derde plaats. Marten Steketee werd in een combinatie met De Hoop 2e in de B-finale.

Wind

Vanwege de draaiende wind – de organisatie zegt naar het noordwesten, Buienradar gaf aan west-zuidwest – vervingen tijdraces boord-aan-boord. Finales zouden worden gestart in waaiervorm, maar de webredactie heeft dat niet in de praktijk gezien. Conclusie: sommigen profiteerden van de windstoten, anderen schoten erbij in.

Er werden snelle tijden gevaren. De KNRB-acht met Thomas de Hertog aan boord, voer in het Eliteveld 5.24 en werd daarmee derde in zijn voorwedstrijd, Njord was 0,9 seconde sneller.

Meerdere eerstejaars-achten, ook de Nereus lichte mannen, doken onder de 6 minuten, in de finale Gevorderden 4- waren er drie sneller dan zes plat. De door WJ de Widt gecoachte combinatie met de broers Rienks won in 5.55,8.

(foto’s van de coaches Jet en Willem, tekst fve)

(*) Naschrift: De status van deze wedstrijd was voor de toeschouwers lang raadselachtig. Na combinatie van de J18 en J 16 bleef de NK-status vermeld. Vandaag, maandagmorgen, zijn de beide roeinummers helemaal niet meer terug te vinden in de wedstrijdmatrix, ook de uitslagen van de J16 en J18-achten zijn uit de officiële KNRB-uitslagen verdwenen.)