MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Ongeluk in de wherryloods: de scheehouten wherry Entre Nous is uit de takels gevallen en zwaar beschadigd geraakt. De honderd jaar oude, ongeveer 130 kilo zware boot bleek gelukkig nog wel zo sterk dat hij de vrij val vanaf borsthoogte op het beton-met-de-metalen dwarsliggers overleefde met een kapotte kielbalk, en wat scheurtjes en breuken in de mahoniehouten huid en in de eiken spanten. De bootsman vordert al weer goed met de reparatie ervan.

               

(De gehavende Entre Nous in de werkplaats.)

Vanwege hun gewicht worden de wherry’s met een katrol aan een metalen takelbalk op hoogte gehesen en dan de stelling in geschoven. Tijdens zo’m manoeuvre is een van de twee riemen waarin de boot hing, losgeschoten. Trieste pech – de draagriemen waren net vernieuwd, daarbij was een stiknaad over het hoofd gezien en de provisorische hechting begaf het.

De Entre Nous was juist in december vorig jaar volledig gerestaureerd opgeleverd, nadat de Willem III Schuurploeg er lange tijd aan had gewerkt. De boot meet 7,81 meter lang, en is gebouwd bij Salter Brothers in Oxford, in de periode circa 1900 – 1920.