MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Wie zondag kijkt naar het EK roeien in het Tsjechische Racice, kan in vier mannenfinales Willem III-gezichten voorbij zien komen. In de Holland Acht: Tone Wieten, in de tweezonder Lex van den Herik, in de dubbelvier Freek Robbers én onze oud-junior Abe Wiersma, en in de 4- oud-junior Govert Viergever.

Lex van den Herik roeit als eerste van dit gezelschap, om 11.31 uur, als boeg in de tweezonder met zijn Nereus-maat Bo Wullings. Tweede in de heat, tweede tijd overall, na Italië, voor Groot-Brittannië.

Om 12.16 uur volgt de 4- met Govert Viergever op slag. Ze wonnen hun heat en werden tweede in de halve finale achter Italië, maar roeiden het hele stuk in veilige positie, met de Fransen vlak achter zich, en de Tsjechen op ruime afstand. In de andere halve finale moest winnaar Groot-Brittannië dieper gaan in het gevecht met de Russen, Roemenen en Duitsers, die met z’n vieren binnen anderhalve seconden binnenkwamen.

Dan de dubbelvier om 12.46 uur. Tweede in de heat achter Litouwen, winnaar in de herkansing. Freek Robbers maakte volgens NLroei als slagman en nieuwkomer in de ploeg indruk met de gedecideerde overwinning, in overall de snelste tijd. In de boot op 3: Abe Wiersma.

Freek en Abe zaten in de Nereus-acht die op 7 mei in Belgrado de World Cup won, net als Lex van den Herik en zijn tweezondermaat Bo Wullings.

Tone Wieten roeit op 3 in de Holland Acht, net als vorig jaar op de OS in Rio, waar hij brons won. De acht heeft nu een andere samenstelling, onder andere omdat oud-W III’er Dirk Uittenbogaard een roeipauze van een jaar heeft ingelast (en zo ook Olivier Siegelaar). Hoewel er maar drie van de negen boten hoefden af te vallen, plaatste Nederland zich moeizaam: derde in de voorwedstrijd, achter Polen en Roemenië, en in de herkansing tweede, achter Groot-Brittannië. De Duitse acht won zijn voorwedstrijd, van kop af voor op Rusland.

De Nederlandse vrouwenvierzonder won vandaag brons. Er waren slechts vier inschrijvingen (terwijl het nummer lichte mannenvier ervoor is opgeofferd.)

Zie voor alle uitslagen worldrowing.com, voor informatie en achtergrond Nlroei.nl.