MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Vier keer zilver en eenmaal brons voor de vrouwen, en op de valreep een bronzen blik voor de mannen op het EK roeien in het Tsjechische Racice. De Willem III’ers in de mannenboten werden laatste in hun finale, behalve Tone Wieten in de acht: derde en brons na een mooie inhaalrace. Marleen Verburgh had zaterdag al brons gewonnen in de vrouwenvierzonder.

Tone zat in de enige mannenploeg die een medaille veroverde, de Holland Acht waarin hij op 3 roeiend vorig jaar op de OS in Rio ook brons won. Met de vorig jaar nog in de lichte 4x roeiende Bjorn van den Ende op slag haalde de acht dit weekeinde met moeite de finale – derde in de voorwedstrijd, in de herkansing tweede – en in de eindstrijd begon het ook niet echt goed. Maar na een trage start – laatste op de 500, drie volle seconden achter de leidende Duitsers – trapten ze zich toch geleidelijk naar voren: 4e op de 1500, derde op de finishlijn. Uiteindelijk maar een tiende seconde achter zilver, Polen. De Duitse acht leidde van begin tot eind, en vanaf de 500 meter tot aan de finish met meer dan een lengte voorsprong. De voorwedstrijd had de ploeg op dezelfde manier gedomineerd. Rusland werd vierde, Engeland vijfde en Roemenië nummer zes.

Ellende

De 4- met Govert Viergever op slag ging door een lang en diep dal van ellende, doordat de ploeg in de start al kansloos achter kwam door een geweldige snoek: blad in de balisage. De Italianen wonnen in 5.54,5, en in de vijfenhalve seconde daarna kwamen de Roemenen, de Russen, Frankrijk en de Britse ploeg binnen. De Engelsen, met twee olympische kampioenen aan boord, stelden hun supporters hevig teleur. De Nederlanders zaten nog eens zes seconden achter de Britten.

Lex van den Herik eindigde als zesde in de finale van de tweezonder, met zijn Nereus-maat Bo Wullings. In de voorwedstrijd voeren ze de tweede tijd overall, na Italië, voor Groot-Brittannië. Het Italiaanse duo, Giuseppe Vicino en Matteo Lodo, won de finale afgetekend met meer dan een lengte; ze worden al de troonopvolgers genoemd van de Nieuwzeelanders Hamish Bond (31) en Eric Murray (35), die vanaf 2009 in de 2- alle wedstrijden hebben gewonnen waaraan ze meededen, maar die na hun olympische goud van vorig jaar zijn gestopt.

De dubbelvier met Freek Robbers op slag en Abe Wiersma op 3, die zijn herkansing in indrukwekkende stijl won, eindigde als laatste, op 14 seconden van winnaar Litouwen.

Freek, Abe en Lex wonnen op 7 mei in Belgrado nog de World Cup in hun Nereus-acht.

De vrouwen: vijf medailles.

Zilver voor Ilse Paulis en Marieke Keijser in de lichte dubbeltwee, na Polen en voor Groot Brittannië. Paulis, goud op de OS in Rio, en Keijser, wereldkampioen onder 23 in de skiff, roeien pas twee maanden samen, sinds Paulis’ maatje Maaike Head bekend maakte te stoppen met roeien.

Zilver voor de zware dubbeltwee van Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg. Ze haalden begin mei al zilver bij de World Cup in Belgrado.

Zilver voor de dubbelvier van Nicole Beukers, Olivia van Rooijen, Inge Janssen en Sophie Souwer, achter de verrassende Duitse ploeg. Ook dit viertal won zilver in Belgrado. Beukers en Van Rooijen zaten in de dubbelvier die vorig jaar zilver haalde in Rio.

En ook de acht won zilver: tweede van vijf deelnemers. Vorig jaar werd de acht ook tweede op het EK, en daarna zesde in de finale op de OS in Rio.

W3’er Marleen Verburgh, afkomstig van Triton, won zaterdag al brons in de Nederlandse vrouwenvierzonder, samen met Willeke Vossen, Annemarie Bernhard en Lisanne Brandsma. Het 4-veld, een ‘exhibition event’ telde slechts vier deelnemers. Voor dit nieuwe vrouwennummer zijn de lichte mannenvieren opgeofferd – dat was een van de redenen waarom Bjorn van den Ende bij de mannen is overgestapt naar de zware roeiers.

Nederland eindigde als 13e op de prijzenlijst van negentien landen, met Italië en Roemenië op 1 en 2, Tsjechië en Duitsland gedeeld derde, en roeigrootmacht Groot Brittannië op de negende plaats.

Zie voor alle uitslagen en video’s worldrowing.com, voor informatie en achtergrond Nlroei.nl.