MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

De vlaggen hingen vandaag uit op de landtong van Willem III vanwege Bevrijdingsdag.

Tegen zonsondergang zijn ze gestreken en opgeborgen, volgens het vlaggenprotocol.

Bevrijding

De Duitse bezetters in Nederland capituleerden op 4 mei 1945 voor de Britse veldmaarschalk Montgomery op de Lüneburger Heide in Duitsland. Op 5 mei begon in Hotel De Wereld in Wageningen de uitwerking van de capitulatie.

De nationale herdenking is vannacht begonnen met het ontsteken van een vuur bij Hotel de Wereld, als overgang van de Dodenherdenking gisteren naar de nationale feestdag vandaag. Het vuur is daarna door groepen lopers overgebracht naar de veertien bevrijdingsfestivals in steden in het land.

Nederland viert op 5 mei ook de bevrijding van toenmalig Nederlands Indië van de Japanners. Andere Europese landen herdenken het einde van de Tweede Wereldoorlog op andere dagen, vaak op 8 mei, de dag waarop de Duitse legercommandanten in totaliteit zich overgaven aan de Geallieerden en aan de Russische generaal Zjoekov. De voormalige Oostbloklanden houden 9 mei aan, omdat op het late uur van de overgave – 23.01 uur – in Moskou de volgende dag al was aangebroken.

5 mei is een nationale feestdag maar niet automatisch een (doorbetaalde) vrije dag. Dat geldt in algemene zin wel voor ambtenaren, werknemers in dienst van semi-overheden en voor scholieren en studenten. Niet voor de meeste werknemers in het bedrijfsleven: de vrije dag dient te zijn opgenomen in de betreffende cao’s.  In verschillende cao’s is Bevrijdingsdag eens in de 5 jaar een doorbetaalde vrije dag, de eerstvolgende keer op 5 mei 2020.