MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Het weer was goed, en Het Zeilend Scheehout hield woord: antieke roeiboten onder zeil in de binnenhaven van Willem III, vanmiddag!

Willem III bezit de grootste varende vloot van deze antieke, van oorsprong Engelse schuiten. De oudste, De Marne, van 1898. De Entre Nous, twintig jaar jonger, net gerestaureerd. Te danken aan de extra inzet van onze bootsmannen, en de ‘schuurploeg’ die het hardhouten vakwerk over de jaren geduldig schuurt, lakt, en zo nodig nagelt. En ook aan de fanaten die privé zo’n onderhoudsgevoelig stuk ambachtswerk in de vaart houden, en op Willem III stationeren. Onder hen onze voorzitter Otto Over, hierboven en hieronder op de foto, vol onder zeil vanaf Willem III, om de jaarbijeenkomst van de vereniging Het Zeilend Scheehout luister bij te zetten, zaterdagmiddag op de club.

De Engelsen bedachten de wherry, de Hollanders bedachten het zeil erop. Daar kon je hier één, twee eeuwen terug goed mee uit de voeten op de winderige rakken tussen de polders. Otto Over geeft een paar slagen, en dan vangt zijn wherry wind, en zeilt over de Amstel.

 

(foto’s Mariëtte Wolf, tekst fve)