MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Nereus heeft vanmiddag het hoofdnummer op de Varsity zowel bij de mannen als bij de vrouwen (nieuw!) gewonnen. In de Oude Vier zaten drie mannen met Willem III-DNA, in de Dames Vier zat Nereus en W III-lid Karien Robbers op slag.

Een gouden blik voor Nereus. De winnende Oude Vier wordt aan de finish zwemmend bestormd door clubgenoten gekleed in alleen de clubdas, en kapseist.

Lex van den Herik staat zegevierend boven zijn zinkende schip.

 

 

Bij de vrouwen – hierboven met Karien uiterst rechts – is de blote huldiging nog niet ingeburgerd. Ilse Paulis daarover vóór de wedstrijd in dagblad Trouw: ‘Bij de vrouwen gaat dat nu nog niet gebeuren, maar ik vind ook niet dat de Dames Vier dat al verdient. Het moet geen kopie worden van de Oude Vier, maar het moet zich gaan vormen en zijn eigen tradities ontwikkelen.’

De wedstrijd

Nereus’ Oude Vier voer de drie kilometer lange race op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten-Schalkwijk na onderlinge selectie met op slag Mick Makker, Lex van den Herik, Abe Wiersma, Freek Robbers en stuurvrouw Dieuwke Fetter. Lex en Abe oud-junioren van Willem III, Freek lid en onze masterclasscoach.  In de voorwedstrijd hadden ze ruim de snelste tijd, maar in de finale werd het heel close met de vier van Triton. Met aan boord de nationale kernploegleden Harold Langen en Kai Hendriks was Triton de voorziene winnaar. Iets meer dan een seconde voorsprong bleef er op de finish over van de 5 seconden die Nereus in de eerste helft nam. In de laatste 1500 voer Triton elke 500 meter harder, met een ontzettende eindsprint waardoor er net iets meer dan een taft voorsprong overbleef. Maar het was genoeg.

Hier steekt Freek boven het schip uit, gehuld in een soort van krans, het kán geen autoband zijn. De boot is onder water – een belangrijke uitdaging van de rompstijfheid. Maar als je het gewicht goed blijft verdelen, breekt ie niet in stukken.

Vanavond is de Oude Vier vanaf Centraal Station ingehaald met een rijtuig dat de kampioenen naar het clubhuis reed voor het overwinningsfeest.

Gouden Hanger

Dubbel feest aan de Amsteldijk: de Nereus-vrouwen wonnen vandaag een gouden hanger. De Varsity kende voor het eerst sinds 1878 een vrouwenvier als hoofdnummer naast dat van de mannen, zij het over twee kilometer. ‘Met dit podium krijgen roeiende studentes eindelijk het podium dat ze verdienen’, aldus de organiserende studentenroeibond KNSRB.

Nereus, bij de mannen in de eerste race in 1878 nog niet van de partij, greep in deze emancipatie-inhaalslag de eerste vrouwelijke winst. Slag Karien Robbers en de haren, onder wie gouden olympisch kampioen Ilse Paulis, bleven Njord vier seconden voor.

De door onze coach Willem Jan de Widt gesuperviseerde Oude Vier van Njord werd boven verwachting derde, van zestien.

De Varsity is een typisch corporaal studentenfeest, geënt op de Britse ‘boatrace’ tussen de achten van Oxford en Cambridge. Al doen bij ons ook de ‘knorren’ mee, die niet altijd de corporale mores respecteren. Toen Orca in 1980 won en niet van zins was om zijn sociëteit open te stellen voor het brallende volksdeel, greep Nereus het initiatief en gaf het feest.

(Bovenste foto Anjo Bierman, de andere twee van de Oude Vier: Anja van den Herik. Foto Dames Vier Esmée Doense, tekst fve)