MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Het Running Team van de Willem III-jeugd heeft de estafette-strandmarathon van Zandvoort naar Scheveningen afgelegd met een eindopbrengst van bijna 2700 euro voor het goede doel: Terre de Hommes. Soigneur Wouter Beishuizen doet verslag.

Zandvoort, zondagochtend 19 maart 09.30 uur. Boukje, Ivan, Pieter, Alice, Josephine, Wester, Lucas en Diede, allen roeiers van W3 jongste jeugd, verzamelen zich bij strandtent Grooves langs de boulevard van Zandvoort. De Noordzee beukt op de kust bij windkracht 8, het regent. De lopers van de 10e strandmarathon Scheveningen-Zandvoort, goededoelenloop voor Terre des Hommes, maken zich op voor een heroïsche tocht. Vandaag wordt de route omgekeerd gelopen, ter gelegenheid van de tiende editie. De straffe zuidwester staat daardoor op weg naar Scheveningen ook nog eens tégen.

 

Om 11.00 de start. De loop gaat eerst 5 km noordwaarts richting Bloemendaal, om vervolgens koers te zetten naar de Pier in het zuiden. Vanwege de harde wind biedt de organisatie aan om de lus van 10 km over te slaan en de route in te korten tot 32 km. Geen enkel team of loper kiest hiervoor; opgeven doe je zeker niet voordat je begonnen bent.
De kinderen starten allemaal rennend, naar de terreinauto die 400 meter verder klaar staat. Daar gaan zeven van de acht aan boord van de Toyota Landcruiser, één loopt door. De kinderen wisselen steeds na een paar minuten om, en leggen zo de 42 km en 195 meter af.
We zijn op weg, drie kinderen op de laadklep en de andere vier in de achterbak.  Het wisselen is even wennen, maar uiteindelijk gaat het soepel: de auto mindert vaart, de nieuwe loper springt eruit, de vermoeide wordt aan boord gehesen. Vervolgens moet de renner weer worden ingehaald.
We gaan daarbij met de auto vlak voor de loper rijden, een effectieve methode om deze uit de wind te houden. Nadeel is dat de zware auto vanwege wegzakgevaar niet te dicht bij de kustlijn kan rijden, en dus door het mulle zand moet. Om uit de wind te blijven, moet de loper dus ook door het zachte zand.
Mijn taak in het geheel is van soigneur; ik geef drinkflesjes aan en zorg ervoor dat de juiste reepjes uit de juiste tas worden gehaald, om de hongerklap te vermijden.
Naarmate de tocht vordert, komt er langzaam aan ook een zonnestraal tevoorschijn. Ondertussen is duidelijk dat een drietal teams erg aan elkaar gewaagd is. Één hiervan is een atletiekvereniging, waarmee we de hele race strijden. Helaas blijkt hun achtergrond  in de laatste 5 km toch te sterk, en weten ze ons in te halen.
We eindigen uiteindelijk op een mooie 3e plek, de drie eerste teams binnen één minuut van elkaar (!). De eindtijd is 3 uur, 20 minuten.(*) 
 
Bij de finish worden de kinderen opgewacht door Delores Leeuwin – oud-presentatrice van het Klokhuis en het Sinterklaasjournaal, en ambassadeur van Terre des Hommes – en krijgen een medaille. De kinderen hebben zich ware topsporters getoond. Ze hebben elkaar tot het laatst aangemoedigd, nooit geklaagd over weer, kou of vermoeidheid en alles op alles gezet om niet te worden ingehaald. Een echt team!
De loop gaat er uiteindelijk om wie het meeste sponsorgeld ophaalt. Ons team heeft €2691 bij elkaar gebracht, waarmee we 2e zijn.
Dit resultaat hadden we natuurlijk niet bereikt zonder alle steun van de sponsors, die we hierbij bedanken!
Namens het W3 Running Team,
Wouter Beishuizen.
(PS. Deze jonge, kleine mensen liepen ieder meer dan vijf kilometer, met een gemiddelde van meer dan 12 1/2 kilometer per uur. Red./fve)