MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

 Vijf van onze leden zijn gisteravond tijdens de algemene ledenvergadering vanwege hun uitzonderlijke verdiensten voor de vereniging benoemd tot erelid: Leendert van Dis, Paul Hartog, Willem Jan de Widt, Ber van der Veen en Jan Kuiper.

Leendert van Dis

Leendert van Dis won  in 1968 zilver in de dubbeltwee op de Olympische Spelen in Mexico met Harry Droog van Proteus. Toen al wedstrijdroeier van Willem III, en nog steeds in full swing bij ons als coach, en als belangenbehartiger van de paralympische afdeling, waar hij menige roeier heeft opgeleid en gebracht tot topprestaties. 

Dit is Leendert in 1968. We hebben geen goede recente foto’s van hem, er is nog geen interview-met-digitaal-plaatje geweest. Zou dat kunnen liggen aan zijn bescheidenheid? Eerder dit jaar nog sloeg hij een aanbod af tot eerbetoon van de KNRB vanwege zijn geweldige verdiensten voor de paralympische afdeling. Leendert vond dat de bond ná de onzachtzinnige bezuinigingen op de paralympische afdeling daar niet mee hoorde te gaan pronken. Hij maakte er geen nummer van, hij zegde beleefd af.

Na zijn benoeming tot erelid van Willem III kwam Leendert direct met een tegen-geste: hij schonk zijn zilveren olympische medaille aan de club. Uit waardering voor de open sfeer, waarin hij al die jaren zijn gang heeft kunnen gaan, zei hij.

Paul Hartog

  

Paul is hoofdcoach van Willem III, en al zo lang actief op de club dat hij het zelf niet precies meer weet. ´Vijftig jaar of misschien nog wel langer’, zei hij. Maarten van der Linden – met Pepijn Aardewijn  Olympisch zilver in Atlanta 1996 in de lichte dubbeltwee – kwam hem op de vergadering bedanken voor de manier waarop Paul hem met zijn uitzonderlijke mix van hard presteren en hard ontspannen plezier heeft bezorgd, én topniveau.  

Paul heeft de afgelopen jaren een duo gevormd met Willem Jan de Widt. Samen hebben ze onze junioren, later de Junioren Holland Acht, naar ongekende successen geleid: nationale kampioenstitels, wk-zilver, en wk-goud.  Én hebben ze de ontwikkeling van de juniorenafdeling een machtige impuls gegeven. Het bloeit. Daarom staan ze, misschien een onwaarschijnlijk stel, hierboven samen op de foto (uit 2014, nog voor hun grote successen) en daarom zijn ze op dezelfde dag tot erelid benoemd. Ze verdelen de rollen, ze vullen elkaar karakterologisch aan.

Paul alleen:                                   

 

Willem Jan de Widt

Willem Jan is een relatieve nieuwkomer, op de club sinds hij zijn zoon Floris naar Willem III bracht om er te leren roeien, en toen vanaf 2012 de jongens 17-18 onder zijn hoede nam.

Vanaf dat moment ging het zo hard dat het bijna niet is bij te houden. Willem Jan’s energie is overweldigend, en hij brengt die helemaal in voor het roeien, full-time-plus en onbezoldigd. ‘De enige manier waarop de club echt iets kan terugdoen, er is geen andere mogelijkheid, is je tot erelid benoemen’, zei Jaap de Jong tegen WJ namens de oud-junioren. Jaap was samen met een heel contingent oud-pupillen uit de ‘gouden periode’ over komen fietsen van het Nereus-clubgebouw.

Bondscoach Ronald Florijn werd door WJ geïnspireerd om een Junioren Holland Acht te formeren. Die ging in drie jaar van finale naar zilver naar goud, met meer dan de helft W3´ers aan boord. Vorig jaar coachte hij met Nereus-coach Diederik Simon de overblijvers van deze groep – sommigen ingevlogen vanuit Amerika, waar ze met beurzen roeien en studeren – naar goud op het WK onder 23.  ‘Meneer Simon is wel een ander verhaal dan meneer Hartog’, zei Willem Jan, lachend, over zijn transfer naar de combinatie met Nereus. Hij beloofde nog jaren te blijven doorbouwen aan onze wedstrijdafdeling. Hij komt van Njord (vier keer winst op rij in de Varsity Oude Vier!), en daar is hij sinds 1989 lid van verdienste.

Ber van der Veen

Dan: het bekendste gezicht op Willem III. Ber is 30+-jaar actief op de club, waarvan twee decennia als anchor-man voor nieuwe leden, en als coach.

 IMG_6671.JPG wordt weergegeven

Hij heeft duizenden leden verwelkomd, en velen voor de club behouden. Ber staat aan de basis van de op de persoon gerichte benadering van aspirant-leden. Wie bij Ber kwam voor een kennismakingsgesprek, werd lid. En hij werkte ook nog eens de ledenadministratie bij, was geliefd schrijver in De Landtong (‘Op de Korte Golf!” en deed veel werk voor de archiefcommissie en de commissie Boek. 

Jan Kuiper

Onze man op de achtergrond, stille adviseur, al tientallen jaren, want dat vindt hij zelf zo het prettigst. Communicatieadviseur voor het KNRB Talentcentrum Roeien met een beperking waaraan Willem III onderdak verleent. En lid van de Bouwcommissie die ons clubhuis recent een facelift heeft gegeven, plus een goederenlift, en twee nieuwe loodsen en een indoorzaal. Daar haalde hij op eigen kracht zomaar een groot bedrag aan subsidie voor binnen, en dat heeft hij vaker gedaan. Gisteren meldde hij en passant weer een douceurtje van een mille of tien.

 

Jan was voor zijn pensionering chef communicatie bij de overheid en bij een semi-overheidsinstelling, en kan als geen ander omgaan met de ambtenarij. Dat speelse wandelpad op houten vlonders dat langs Willem III leidt, krijgt toch géén aftakking naar de Amsteloever en de Landtong zoals het stadsdeel van plan was. Dankzij Jans bestuurlijk-contactuele inzet. 

Hij is zijn gewicht voor de vereniging in goud waard, en gisteren benoemd door een initiatief van clubleden met wie hij al heel lang optrekt.  Een verzoekschrift, statutair ondertekend door 25 leden, gepresenteerd door onze erevoorzitter George Cortlever, werd door bestuur en de ledenvergadering gehonoreerd.  

(Foto WJ en Paul: Jetty van Hulst, andere onbekend. Tekst fve)