MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Ze staan al in het KNRB-honk aan de Bosbaan, en nu ook bij ons: RowPerfect3 roei-ergometers. Ze zijn gesponsored aan de vrouwenacht van Project 2020/SilVia die op Willem III traint, en hier op proef voor een half jaar. Prachtige machines, voor algemeen gebruik, maar met eisen aan techniek en zelfbeheersing.

 

             

(Drie RP3’s in het WTC. Door wild geruk van een junior-wedstrijdroeier was de ketting er afgelopen. Inmiddels zijn er weer vier in gebruik.) 

De ergometers gaan qua techniek een streepje verder dan de Concept2. Het bankje staat wankel, het vliegwiel met trommel beweegt op lagers vrij over de glijstang. Als je het goed doet, blijf je in positie. Maar zonder vlotte, vloeiende inpik en beheersing in de haal gaat het mis. Dan rol je hulpeloos heen en weer en bots je tegen de uiteinden van de glijstang, als een dronken boer in een kermisattractie.

Niet voor iedereen, dus. Dat is ook de reden dat het bestuur vooralsnog sceptisch staat tegenover aanschaf ervan. De consumentenprijs is 2450 euro, geleverd zonder android tablet, een monitor zit er niet standaard op. Sommige android mobiele telefoons zijn ook aan te sluiten, zodat je onder meer de drukcurve kunt zien.

De RowPerfect is een Nederlandse vinding, bedacht en uitgewerkt door Cas Rekers, in 1987. Lof van toproeiers is er van meet af aan geweest, van Frans Göbel in 1989 tot Mahe Drysdale nu. Maar Concept, opgericht in 1976 door de Amerikaanse broers Dick en Pete Dreissigacker, is de standaard geworden. De broers zijn ook de uitvinders van de bigblade-riemen. Ze begonnen hun bedrijf nadat ze waren uitgeselecteerd voor de Olympische Spelen van ’76.

Row Perfect is in 2004 overgenomen door Australiërs, heeft een Nederlandse tak gehouden (Care RP3 in Haaksbergen), plus een loot in Brabant, waar de dochter van Cas Rekers, Marjolein en haar man Joost Middelkoop zelfstandig doorwerken aan vernieuwing van de ergometer. Rekers is ‘profcoach’ van MSRV Saurus.

De Row Perfects die in de sportzaal staan, zijn geperfectioneerde modellen: schitterend afgewerkte apparaten in roestvrij staal, met een slank frame. Ze lopen onwaarschijnlijk soepel. Maar ze zijn niet bestand tegen wild raggen. De roeier moet net als in de boot in balans blijven en gecontroleerd kracht zetten op het voetenbord, zonder de ‘aandrijftrein’ te molesteren. Goed schoon houden, en na gebruik de vliegwielcassette vastzetten met de grendel op de glijstang, zeker nodig bij verplaatsing.

(foto Gerard Gerritsen, tekst fve)