MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Jan Hoekstra, lid van Willem III sinds 1956, roeit zaterdag de Head of the River op 2 in de veteranen-Voortvarend-acht. De 79-jarige drukt solo de leeftijdsklasse van de ploeg een letter verder in het alfabet: veteranen-H (gemiddeld > 70). Fotograaf Bastiaan Heus zocht voor een weekendfeature in NRC Handelsblad naar een roeier, en kwam uit bij Jan. Er volgde een fotoshoot op Willem III.

                   

(Fotograaf  Bastiaan Heus heeft Jan Hoekstra naar het puntje van het grote vlot gedirigeerd, Loes Hoekstra legt de fotograaf en haar man vast vanaf de achtenloods.)

Jan Hoekstra: ‘Bastiaan wilde geen gewone wedstrijdroeier, maar ‘een oudere man’, en via de Head-commissie kwam hij uit bij mij. We hebben overlegd, en ik heb toch maar geen roeipakje aangetrokken. Ik houd het op shirt en broekje, dat past me beter!’

Jan, die nog altijd instructie geeft aan enkele oudere dames’, werd half januari gevraagd in te vallen in de veteranenacht die met uitvallers kampte.

Hij heeft zich ’toch maar even laten keuren’, en kreeg groen licht: ‘De sportarts zei: je kan ’t wel aan.

De trainingen verlopen goed.

Jan Hoekstra is lid van Willem III sinds 1956. Willem III zat toen net in het nieuwe, na-oorlogse gebouw. Jan was 19.  Hij heeft de Head al een keer of twintig geroeid, de laatste tien jaar geleden.

Bastiaan Heus (1974) is een gelauwerde portret- en sportfotograaf. Hij werkt voor tijdschriften, bedrijven, en dagbladen. Hij was sportinstructeur, is vanaf 1999  zelfstandig fotograaf. Samen met zijn vader, Hans Heus, gaf hij een fotoboek uit. In 2012 won hij de Zilveren Camera voor fotografie in de categorie Sport.

Bij de foto in de NRC van zaterdag komt een tekst van redacteur Arjen Fortuin.

Jan ging overstag voor dit niet alledaagse karweitje vanwege ‘De NRC’. Hij noemt zichzelf  ‘een echte Handelsblad-lezer’.

(Zo heette de krant, met hoofdredacteur Henk Hofland, vóór de fusie met de Nieuwe Rotterdamsche Courant in 1968.)

(foto’s Loes Hoekstra, tekst fve)