MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Onze houten Empacher-acht ‘Herman Boelen’ die sinds vorige week zijn eindbestemming heeft als ongedeelde lading op de botenwagen van Sybrand Treffers, had een andere herkomst dan vorige week gemeld. De boot is in 1987 niet in Duitsland gekocht en opgehaald, maar kwam van Njord in Leiden. Parbleu!

We brengen een correctie aan in de lopende geschiedschrijving van de club en zijn vloot. Dat gebeurt als je oude verhalen ophaalt.

De Herman Boelen is gekocht in 1987, tweedehands en voor een vriendenprijs, Willem III was niet rijk en het toenmalige bestuur was blij met de buitenkans: tot zover klopt het.

Maar de aankooplocatie was niet ‘het Roergebied’, maar Leiden, en de boot was niet kapotgevaren en door Empacher hersteld, maar een zo goed als nieuw subtopschip dat door de Leienaars werd doorgeschoven omdat ze een beter konden krijgen, en ze een plek vrijmaakten in hun loods.

Dat zeggen Wulf Beckmann en Herman Boelen, beiden in 1987 betrokken bij de aankoop; materiaalman Bob de Weert was er ook bij, zeggen ze.

Waar de verwarring vandaan komt? Wulf herinnert zich dat er een aantal jaren eerder wel een tweedehands boot is aangekocht in het Roergebied, maar toen ging het om een vier, door Willem III herdoopt in ‘Batavier’.  ‘Dat was bij Ruderclub Germania in Düsseldorf. Ik weet dat nog goed: om 2 uur ’s nachts zonder brandstof op de snelweg, op zoek naar een tankstation om thuis te kunnen komen, het was nachtwerk.’

(Hier komt de Herman Boelen de bocht om vlak voor Willem III. Aan boord: Mathilde Boelen, liggend voorin in de stuurstoel, en roeiend op 3 Femke Boelen (in 1994 wereldkampioene in de 4-.)) 

(foto familie Boelen, tekst fve)