MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Willem III wil naast het roeien ook een maatschappelijke taak vervullen. In dat licht houden we op zondag 26 februari een benefietconcert in de sociëteit voor Syrische vluchtelingen in Nederland. Daar zal optreden: de Band Zonder Verblijfsvergunning, een groep Syrische muzikanten die elkaar hebben gevonden via een cultureel project in een Utrechts asielzoekerscentrum. De opbrengst – entreegeld en donaties – zal worden gebruikt voor de ondersteuning van projecten om het leven van Syrische vluchtelingen in Nederlandse azc’s wat op te vrolijken.

Vluchtelingen die Nederland weten te bereiken, belanden in de doorgaans deprimerende setting van een asielzoekerscentrum, waarin ze weinig anders kunnen doen dan wachten, zonder te weten wat het lot hun zal brengen in de lange ambtelijke procedure.

De stichting De Vrolijkheid probeert het leven van met name kinderen en jongvolwassenen in de azc’s op te fleuren met kunstzinnige en creatieve workshops. Op veel plaatsen zijn wekelijkse muzieklessen en optredens. ‘Omdat wij geloven in de kracht van kunst en omdat van muziek een enorme verbindende kracht uitgaat.’ De stichting krijgt daarbij de steun van onder andere het Riciotti Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble en de ‘Classic Express’, een rijdende concertzaal waarin op het azc klassieke concerten plaatsvinden.

In het Utrechtse azc is er elke donderdagavond een muziekworkshop, waaruit de Band Zonder Verblijfsvergunning is ontstaan, een mengeling van verschillendende nationaliteiten, die elkaars muziek spelen. Op Willem III treedt een bezetting op met enkele in Arabische klassieke muziek geschoolde muzikanten, die Syrische muziek ten gehore zullen brengen.

Mohamed Alsana (1979) groeide op in een Palestijns gezin in Syrië, studeerde klassieke Arabische zang en werd op zijn twintigste aangesteld bij het Palestijnse orkest Alashikein al Falestin. 

Ibrahim Khano (1985) is geboren in een Aramese familie, en werkt vanaf zijn veertiende als professioneel muzikant, gespecialiseerd in Arabische en Turkse muziek.

Het bestuur van Willem III hoopt op een drukbezochte bijeenkomst met een goede opbrengst, en op de mogelijkheid dat het concert navolging zal krijgen bij andere (roei)verenigingen, zegt voorzitter Otto Over.

Benefietconcert met de Band Zonder Verblijfsvergunning,

Datum: zondag 26 februari, 15 uur (inloop vanaf 14.30)

Entree: minimaal 10 euro (incl. kopje koffie of thee)

Bestemming: Syrische musici en vluchtelingen

Organisatie: Willem III i.s.m. Stichting De Vrolijkheid

 

(fve)