MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

In een goed gevulde sociëteit hebben vanmiddag zo’n honderdvijftig leden op de nieuwjaarsbijeenkomst met het bestuur het glas geheven op het voorliggende jaar. Er werden twee nieuwe aanwinsten voor onze wedstrijdvloot gedoopt. Voorzitter Otto Over memoreerde de leden die ons in 2016 zijn ontvallen, en huldigde degenen die bijzondere prestaties voor de vereniging hebben geleverd, zoals de wedstrijdjunioren en de ploeg die de antieke wherry Entre Nous heeft gerestaureerd.

Na de toespraak van de voorzitter ging het de trap af, naar de loodsen waar twee nieuwe boten werden gedoopt met Amstelwater: de skiff de Barbiersbrug, een wedstrijd-Wintech, en de dubbeltwee Varese, een Empacher met carbon backwingriggers. 

De mannen van ‘de schuurploeg’ die de wherry Entre Nous hebben gerestaureerd, kregen van de voorzitter allen een ‘platvinkje’ cadeau: een rondlopend plat flesje, ook wel heupflesje, om gerieflijk sterke drank in te kunnen meevoeren, in broek- of jaszak. In de antieke Entre Nous bevindt zich onder de bank van de slag een houtje schuiflaatje, dat met toertochten wel wordt gebruikt als bergplaats voor een platvinkje met jenever of ander destillaat.

De restaurateurs waren blij met het teken van waardering voor twee jaar geduldig en secuur schuren op de woensdagen.  De voorzitter stelde vanwege hun gedegen prestatie voor hun zelfgekozen naam  ‘de Schuurploeg’ te veranderen in ‘de Restauratieploeg’.

                                                                  

De skiff Barbiersbrug (foto’s boven), met de naam van roeiwerf Wiersma op voor- en achtertaft, is afgelopen jaar als gehuurde boot in gebruik geweest, en onlangs aangekocht. Het is een grijs-rode Wintech-wedstrijdboot voor roeiers van ongeveer 90, 100 kilo.

We hebben een hele rij skiffs met bruggennamen. De Barbiersbrug is de brug die Ferdinand Bolstraat en Scheldestraat verbindt over het Amstelkanaal, bij de gemeente geregistreerd als brug nummer 404.

De Empacher dubbeltwee Varese is vernoemd naar het Italiaanse meer in Noord-Italië waarop jaarlijks internationale roeiwedstrijden worden gehouden. De naam past in het rijtje Lake Lanier, Aiguebelette enzovoort, maar heeft een bijzondere geschiedenis. De boot is aangeschaft voor lichte-skiffkampioene Amber van Zomeren, die zich vorig jaar in combinatie met De Maasroeister Marieke Keijser probeerde te kwalificeren voor de WK in Rotterdam en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Varese was de plaats waar ze zich konden bewijzen. Maar de samenwerking liep spaak, het project mislukte. De vrouwen gingen apart verder in de skiff, maar de boot was toen al gekocht. Voor een deel met geld dat door een collecte was opgehaald bij de leden van Willem III.

Het is een Empacher in exclusieve uitvoering, met carbon backwingriggers – riggers die achter de roeier zijn bevestigd aan de bootromp in plaats van voor. De twee ligt vooralsnog afgeriggerd in de loods, wachtend op een stel lichte toppers dat met dit luxe schip internationaal zou moeten kunnen gaan presteren.

Voorzitter Otto Over loofde de prestatie van onze junioren-clubacht op de Henley Royal Regatta, waar ze te midden van topploegen de halve finale bereikten. In 2016 is het clubhuis verder opgeknapt, en zijn de instructie en het afroeien geherstructureerd.

De vier leden die vorig jaar overleden, werden herdacht: Noor Swagemaker, Henk Spaan, mevr. G. Meyjes Breed (lid van verdienste) en Ad den Hartog (lid van verdienste). 

 (fve, foto’s Adriaan Kraaipoel)