MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Gaarne afblijven van de brandslangen voortaan, tenzij bij brand. Want: nieuwe, handige tuinslangcassettes aan de muur. Het einde aan een gebruik dat we lang hebben volgehouden, maar dat eigenlijk alleen maar ongemak en hoge kosten opleverde: het afspuiten van de boten met de brandslangen uit de loodsen. Passé.

Er zijn haspels aangebracht op de buitenmuren naast de achtenloods en de nieuwe loods. De slangen zijn veel makkelijker hanteerbaar, rollen soepel uit en met een veersysteem weer in, en hebben een groter bereik: 35 meter. Dat is tot over het einde van het grote vlot, en bij de nieuwe loodsen: tot ver voorbij het hek.

Beter dan de brandslang, maar we moeten er met enig verstand mee omgaan. Dus: schoon houden, niet afgerold laten liggen maar gecontroleerd af- en oprollen, niet op gaan staan. 

En goed opletten dat de slang aan de kant van de haspel laag over de grond blijft liggen, anders gaan er mensen vallen.

Als iedereen er verstandig mee omgaat, zijn deze Gardena-slangen veel handiger dan de brandslangen, en hopelijk ook goedkoper in het gebruik.
Door onbekwaam gebruik van de brandslangen – met bruut geweld af- en oprollen, erop staan – kwamen er kinken in de slangen, zwakke plekken waar de slang werd ingedeukt. Bij de verplichte jaarlijkse brandveiligheidskeuringen kregen we dan een hoge rekening wanneer de monteur zag dat het zegel was verwijderd, en er kinken in de slang zaten, want dat mag niet.
Een nieuwe slang kost 400 euro, met haspel 600. Een Gardena-cassette minder dan de helft.
Overigens moesten ook met regelmaat de waterkranen van de brandslangen – die metalen hendeltjes die een kwart slag dienen te worden gedraaid – worden vernieuwd. Omdat sommige leden vinden dat een waterkraan meerdere slagen hóórt te maken, en als ie dat niet doet, je er met geweld moet proberen doorheen te drukken tot ie meegeeft.
Als je dat doet, heb je dan, ondanks je schooldiploma’s, eigenlijk wel een verstandige kijk op de wereld om je heen?
Ons hoofd bouw & techniek Rogier Klop, die het allemaal heeft gerepareerd en nieuw aangebracht, zegt: ‘Alles wat stuk kan, gáát stuk als je het maar forceert.’
Een thema dat in de relatie het-lid-en-zijn-club nog vaker terug zal keren.
 
(tekst en foto’s Fred van Essen)