MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

De klassieker Abcoude-Amsterdam dreigt zondag te worden verroeid zónder scheehouten wherry’s.  Een dag voor sluiting van de inschrijving heeft zich nog geen enkele ploeg aangemeld voor het hoofdnummer van de honderd jaar oude race naar de Landtong.  Bij de wherry’s mét rolbankje zijn zes inschrijvingen, ook in de C-boten is er volop competitie. De tijdrace in de mahoniehouten boten zonder rolbankje en zonder outriggers werd in september 1917 voor het eerst op de Amstel geroeid. Willem III, mede-oprichter van het Comité voor Wherrywedstrijden, is  sinds die tijd leverancier geweest van een onafzienbare rij van winnaars. In onze loodsen ligt een grote, wedstrijdklare wherry-vloot op deelname te wachten. Helaas.

Het koningsnummer kende de afgelopen decennia juist een opleving, doordat op Willem III de liefde voor het oude materieel werd aangewakkerd, en ook toproeiers de strijd in de antieke schepen gingen aanbinden.  Nadat eerder Nico Rienks, Diederik Simon, Roel Braas, Stephan van Dongen, onze eigen Emma Reijmerink en vele anderen een poging hadden gewaagd, werd in 2013 het baanrecord uit 1996 aangescherpt (1 uur- 1- nul 3 plat) door Dirk Uittenbogaard – oud-W III’er en afgelopen augustus winnaar van brons in Rio – en Peter van Schie, op de OS in de nationale vierzonder.

EER

Gelukkig wordt de eer van Willem III zondagmiddag verdedigd door twee ploegen in andere nummers. Frank Nieuwenhuis en Bastiaan Schoof varen in de dubbel-C2. Het baanrecord staat daar op naam van de W III-/RIC-combinatie Jan Bas van Noord en Joost Adriaansz (52.13,3, uit 1978!)

Jorke Kooijenga, in augustus met de Junioren Holland Acht finalist op het WK in Rotterdam, zit zondagmiddag op slag in een C4+ met Jelle van Haasteren en Gert-Jan van Doorn van die Leythe, Joris Moerman van RIC, en onze Nathan Frenkel aan het stuurtouw. Baanrecord in dat nummer: 45.44, uit 2006 (vier toppers uit de nationale selectie).

WEER

De weersverwachting staat op 11 graden bij een zwakke tegenwind (2) uit het noorden. Slechts één procent kans op een druppel regen tegen een negentien maal zo grote kans op zon. Het ziet er dus goed uit voor deelnemers en publiek.

Start van de wedstrijd: 14 uur aan het Abcouder meer. Borrel na op Willem III, voor en na de prijsuitreiking in de sociëteit.

Inschrijving open tot woensdagavond: frank.termeulen@kpnmail.nl.

Zie ook: www.cvw.adriaan.org.