MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Abcoude-Amsterdam was een spektakel! Maar alleen ín de wedstrijd. De studentenclubs gaven de impuls, en stuurden  een wereldkampioen (Lex van den Herik). Het weer was 9+,  de organisatie was perfect. Maar Willem III bleef weg! Een gouden wedstrijd op hoog niveau, van junioren tot veteranen.  De Hoop en RIC deden breeduit mee. Ook Pampus!

Maar waar waren wij? Willem III, mede-oprichter van het Comité voor Wherrywedstrijden in 1911 , en organisator van de eerste roeiwedstrijd in 1917.

In de sociëteit stonden tijdens en na afloop van de wedstrijd meer mensen achter de bar dan ervoor. De barman – een topper op wie we zuinig moeten zijn – wíst niet eens dat hij was opgetrommeld voor de wedstrijd. De finish van …? Waar op de Landtong –  daar …?

‘ Ja, dat blauwe tentje…’

Een sof voor de honderd jaar oude wedstrijd.

En daar was niemand het mee oneens.

Hoe moet het verder?

Willem III had drie afgevaardigden, in een combinatie en een dubbel-C-2. Veteranen Frank Nieuwenhuis en Bastiaan Schoof deden het goed in de dubbel-C-twee, zonder tegenstanders. Ze werden eigenlijk té langzaam ingelopen door de WK-helden van Nereus.  Het materiaal?

Jorke Kooijenga, slag van de Holland Acht in de finale van het Junioren-WK in Rotterdam, won met zijn maatjes uit de selectie de dubbel-C-vier. Nathan Frenkel droeg daar belangrijk aan bij door scherp te sturen en de sluis in Ouderkerk chirurgisch precies te nemen ( de roeiers verklooiden het voor een deel door on-precies hun riemen te slippen.).

Vele andere ploegen, met name die van Skøll, verknalden vele seconden door een totaal verkeerde nadering van de sluis.

Skøll stuurde de grootste afvaardiging: elf ploegen inclusief combinaties, gevolgd door RIC met negen, en De Hoop en Nereus met zes.

Willem III had vertegenwoordigers in twee ploegen.

Zie ook: www.cvw.adriaan.org.