MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

_MG_8339

Boem, Beng en Binnen! Op het WK onder 23 heeft de Holland Acht van Willem III en Nereus met overmacht gewonnen. Goud!

Góed Willem 3! Ioe hikemalaya!Vanaf de start namen ze de leiding en lieten niet meer los. Eerst nog naast de Duitsers, daarna ervan weg. De Britten hadden geen kans.

De Britse commentator was lyrisch over onze acht: ‘Deze mannen ogen als de olympische Holland Acht van 1996, wellicht de beste acht ooit.’
Het project van Willem Jan de Widt, die op Willem III aan de slag ging met een nieuwe generatie jonge roeiers. Hij maakte daar met Paul Hartog een gouden generatie van, die na de triomfen bij de junioren nu zijn entree maakt op het volgende echelon, de senioren onder 23. En hoe!
Max Ponsen,
Lex van den Herik,
Michiel Mantel,_MG_8341 (1)
Simon van Dorp,
Maarten Hurkmans, van Hemus
Jaap Scholten, Het Spaarne
Nelson Ritsema, van De Hoop,
Michiel Oyen, Die Leyte,
en Diederik van Engelenburg, de stuurman van Proteus.
Hele lange halen, soepel door, diepe kolken, en he-le-maal gelijk…
Ze waren dit toernooi de favoriet, en ze maakten het volkomen waar. Ook vandaag, met harde wind. Een tijd van 5.54,10 is twintig seconden langzamer dan gewoon.
Nereus-coach Diederik Simon krijgt loon naar werken, en haalt zijn gram. Begin juli werd zijn acht, in andere samenstelling, tijdens Henley Royal Regatta na een afgetekend gewonnen finale tegen Leander Rowing Club gediskwalificeerd door een partijdige kamprechter, lid van het verslagen Leander. Dit keer moesten de Britten ervoor roeien, en dat ging ze niet goed af.
_MG_8343 (1) (foto’s Ton van der Stap)
ABE WIERSMA
De Nederlandse equipe ging geweldig tekeer. Lichte skiffeuze Marieke Keijser won goud, net als de lichte vrouwendubbel Annemarie Schonk (Nereus) en Amber Kraak (Vidar).
‘Onze’ Abe Wiersma won met zijn boeg Amos Keijser brons in de dubbeltwee.
Abe pakte brons, achter Noorwegen, zilver, en Duitsland, goud. In de halve finale konden Wiersma en Keijser de Noren nog net voorblijven, en roeiden een snellere tijd dan de Duitsers in hun wedstrijd. Maar helaas hielden ze die volgorde vandaag niet vast.
Wiersma/Keijser 6.44, de Noren 6.41, de Duitsers, 6.40.
Lichte skiffeuse Marieke Keijser, De Maas – in de aanloop naar Rio even in de dubbeltwee met Amber van Zomeren – roeide haar hele veld op een straatlengte.
Keijser, vorig jaar Europees en wereldkampioen bij de junioren en pas negentien jaar oud, liet haar als een duivel startende Mexicaanse concurrente in de eerste honderden meters van zich wegvaren tot bijna een volle lengte. Toen was het afgelopen voor de concurrentie: op de 500 was de achterstand nog een halve lengte, op 600 meter lag Keijser al een meter voor.
Marieke ging los en lag op de helft al bijna twee lengtes voor, aan de finish vijf. De Mexicaanse was toen al ingehaald door de Zuid-Afrikaanse.
Keijser 8.16,14, nummer twee 8.27,18, en de Mexicaanse op drie in 8.32,74.
Morgen, zaterdag, de halve finale van de vrouwen-vier-zonder met W3’er Naomi Visser. Om 16.20 uur.
Zondag 13.45 roeit de Junioren Holland Acht zijn finale, met Jorke Kooijenga op slag.