MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Op het WK roeien onder 23 heeft de Nederlandse acht zijn halve finale gewonnen, en roeit vrijdagmiddag voor goud. Ook de mannen-dubbeltwee met Abe Wiersma (en boeg Amos Keyser) heeft de finale bereikt.

De nationale acht met onze clubgenoten Max Ponsen, Lex van den Herik, Michiel Mantel en Simon van Dorp aan boord, met Maarten Hurkmans, Jaap Scholten, Nelson Ritsema, Michiel Oyen en stuur Diederik van Engelenburg, finishte met bijna een lengte voorsprong op Roemenië. De wedstrijd was in de pocket, gecontroleerd roeiend in tempo 34-35 in 5.38,9. De Roemenen finishten in 5.41,0.
Deze onder-23 Holland Acht is een voortzetting van de Junioren Holland Acht die door Willem-3’ers Willem Jan de Widt en Paul Hartog in 2014 naar zilver en in 2015 naar goud werden gecoached op het junioren-WK. Nu is de coach Diederik Simon van Nereus.
Zowel de Engelse als de Nederlandse commentatoren waren uitzinnig over de stijl waarin de wedstrijd werd gedomineerd. ‘Héél mooi roeien, het is láng – het betere roeien, daar mag u voor klappen, juichen en schreeuwen!’


In de andere halve finale wonnen de Britten, in 5.37,2. Ook de Italianen roeiden al 5.37.
De Britse commentator memoreerde de ‘controversiële’ diskwalificatie van de Hollandse acht begin juli tijdens Henley Royal Regatta. Toen werd, in andere samenstelling maar onder dezelfde coach (oud-Olympisch kampioen Simon), na een wedstrijd lang voorop en zónder hinderen van de tegenstander, louter administratief verloren vanwege een partijdige kamprechter, lid van de tegenstander, Leander Rowing Club. Een internationale schande, maar waarop door Simon, zijn ploeg én de achterban met vertoon van waardigheid werd gereageerd door niet te protesteren.
Henley zal meespelen op de achtergrond van de race aanstaande vrijdag.
Hébben onze jongens meer baansnelheid dan de Britten, die ze in de series versloegen?
Of hebben de Britten een dolk onder hun mantel verborgen? Zoals de Britse acht tijdens de finale van de OS in Rio, bijna twee weken geleden? Een zenuwslopende finale wacht, vrijdag kwart voor zes.
Abe Wiersma won in de dubbeltwee (met Amos Keijser) met overmacht, net zoals eerder in de series. Zij roeien hun eindstrijd 26 augustus kwart voor vier (15.45 uur).

Jongens wat spannend. En dan alleen met een tracker op je scherm, zoals op de aloude Concept 2-ergometer. Met gesproken commentaar. Radio-plus in de digitale turbulentie.

Het commentaar is gelukkig heel goed, deskundig en betrokken, in zowel het Engels als het Nederlands.