MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Het Willem III is in de 50-er jaren gebouwd. In die tijd werd vaak asbest gebruikt, zo ook bij Willem III. Dit was al langer bekend, waarbij er nooit echt een noodzaak was om dit direct aan te pakken, maar dat het ooit moest gebeuren was duidelijk. Om dit besluit te nemen zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Het bestuur heeft in overleg met diverse experts intern in de vereniging en ondersteund door meerdere adviesbureaus besloten dit toch nu aan te pakken. In de asbestinventarisatie, die door een extern bureau is uitgevoerd, is officieel vastgesteld dat de horizontale leidingen van de luchtverwarming en twee ontluchtingskanalen hechtgebonden asbest bevatten. Hechtgebonden asbest is de minst gevaarlijke vorm en geeft geen vezels af. Volgens het rapport hoeft Willem III daar wettelijk gezien nog niets aan te doen, zolang er niet aan die delen van het gebouw verbouwd wordt. Toch hebben we nog een andere onafhankelijke externe asbestadviseur geconsulteerd. Zijn advies was duidelijk: toch zo snel mogelijk uitvoeren, want ooit moet het verwijderd worden, op een gegeven moment gaat ook hechtgebonden asbest vervallen en vezels afgeven, de regelgeving wordt steeds strenger en dus de kosten steeds hoger. Er zijn bij maar liefst vier bedrijven offertes aangevraagd en daarvan is de beste aanbieding gekozen. Daarna zijn er door weer een ander onafhankelijk bureau metingen gedaan (kleefmonsters) in de luchtkanalen om vast te stellen dat er nog geen asbestvezels worden afgegeven aan de lucht. Daarbij is vastgesteld dat dit nog niet het geval is. Dat is zowel gunstig voor de kosten als onze gemoedsrust – we zijn op tijd.

De werkzaamheden starten op maandag 15 augustus 2016 en worden uiteraard door een gecertificeerd bedrijf volgens alle richtlijnen uitgevoerd. Daarbij zullen delen van het gebouw (kleedkamers, hal en/of sociëteit) soms enige tijd gesloten zijn. Op dit moment kunnen we nog niet aangeven op welk moment precies en weten we ook nog niet of de sociëteit op woensdagavond geopend kan worden, wij streven ernaar dat dit gewoon lukt. Deze afsluitingen zullen voor 23 augustus voorbij zijn.  Helaas is dit een grote kostenpost, maar daardoor kunnen we wel ons prachtige gebouw in stand houden!