MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

FullSizeRender

Beeld: Anja van den Herik (‘Tweehead’ 2016)


Mededeling van huishoudelijke aard:
DE LANDTONG KOMT ERAAN!


Zodra je aan de start ligt van ‘de Heineken’, ‘de Head’ of ‘de kleine Heads’ weet je als roeier: ik ben weer een jaar ouder. De honden kunnen blaffen wat ze willen, de karavaan trekt onvermijdelijk verder. In het nieuwe nummer van uw Willem III-clubperiodiek De Landtong veel aandacht voor de verroeide races: Verslagen vanuit de boot, vanaf de wal, vanuit de soos. Verslagen in woord, verslagen in beeld.

Maar we hebben meer want de wereld (van Willem III) bestaat niet alleen uit wedstrijden en gezelligheid. Willem III is als het leven zelve; ook andere verhalen en onderwerpen omringen ons – vrolijke, treurige en alles wat daar tussenin ligt. Gastredacteur(en Amstelbewoner) Guus Muller is voor ons in het verleden van onze omgeving gedoken. Zijn vertrekpunt: de Rozenoordbrug. De eerste brug die wij roeiers op weg naar Ouderkerk passeren. Een brug vernoemd naar de oude rozenkwekerij Rozenoord. Het is ook de plek waar in de Tweede Wereldoorlog 140 verzetplegers en gevangenen werden gedood door de bezetter.

In een tastend en meanderend verhaal reist Guus door het verleden, heden en de toekomst. Hij schrijft ook over de landlopers en einzelgängers die vandaag de dag onder en rondom de brug en in de omgeving van Willem III hun heil zoeken:

‘Iedere ochtend, om dezelfde tijd, kom ik hem tegen. Hoe koud, hongerig en nat is hij? Hoe gehard is hij in de omgang daarmee? Hoe ziet zijn dag eruit? Wat zijn zijn gedachten? Hoe klinkt zijn stem? Welke woorden gebruikt hij? Niets weet ik en ik stop niet om het hem te vragen. Ik ga er sowieso vanuit dat ik mij niet kan verplaatsten in zijn belevingswereld en dat hij mij niets zal zeggen van wat ik wil weten. De vreemdeling die ik voor mijzelf geworden ben fietst verder over de brug, samen met minstens 143 anderen per minuut om ergens heen te gaan. Hopelijk ergens binnen, waar het warm is.’ (fragment: Rozenoord, tekst: Guus Muller).

Dit (en meer moois) in De Landtong editie 3, jaargang 92.

Hoogachtend,

Redactie De Landtong.