MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Zaterdag 12 maart stapten Saartje van der Wurff, Aaf Vos, Fien van Westreenen, Pleun Bon en stuurman Tomas van Lieshout met gezonde spanning de Karel Appel in. Met twee meisjes aan boord die geen idee hadden hoe zo’n wedstrijd zou zijn, voeren ze richting de Rozenoordbrug. De 2500 meter was als eerste aan de beurt. Ondanks het heerlijke zonnetje en nauwelijks wind, was het in de boot geen geheel en was de druk ver te zoeken. Het tempo lag net te hoog, waardoor de ‘woesj’ aan het einde van de haal niet goed uit te voeren was. Toch was deze vier met een kleine 5 seconden ten opzichte van de tweede plek (combi Amstel/RIC) eerste op deze afstand.
Na blijdschap van deze overwinning, moesten ze zich weer focussen op de 250 meter. Deze sprint afstand was direct na de vorige afstand. ‘Kunnen we vandaag ook nog even een paar keer de sprint oefenen?’ was de vraag die de laatste twee maanden bijna elke training werd gesteld door deze enthousiaste meisjes. Deels omdat de helft van de boot door hun weinige ervaring nog niet hun kracht kwijt kon in hoog tempo. Ondanks de vele trainingen en het uitproberen van verschillende tactieken, ging het niet heel goed. Maar dat was niet het enige vervelende: de Willem III 4x moesten naast de combi Tromp/Hemus starten. Tot ieders grote verbazing kregen beide boten dezelfde uitslag, terwijl de Karel Appel wel degelijk een halve bootlengte was uitgelopen op de Tromp/Hemus vier!

M164x H4K (c) Lars Veling (half)

foto: Lars Veling

Na deze zware, en niet helemaal meezittende dag, stond de boot op de tweede plek. Omdat Viking de 250 meter had gewonnen, stonden zij eerste. Om nog te winnen, moest Willem III de volgende dag 16,6 seconden sneller gaan dan Viking op de 5000 meter. Het zou pittig worden, maar er was genoeg vertrouwen om na een heerlijk lange nacht slapen er weer vol voor te gaan. De coaches hadden het plan al bedacht: goed de grote bocht doorkomen, tot de Rozenoordbrug de boot op gang laten komen, van Willem III tot na de omval eventueel boten inhalen en na de omval het tempo opbouwen om vervolgens in de eindsprint alles te geven. De fanatieke ouders op de kant klokten alles tot op de seconde. Bij het kalfje was de voorsprong nog maar 2 seconden, na de Rozenoordbrug 8 en pas na de omval waren ze verzekerd van een blik. Uiteindelijk is de Appel 21 seconden uitgelopen, en heeft de ploeg het meisjes 16 4x veld gewonnen!
Ook de Willem III/Tromp vier heeft zeker goed gepresteerd in hetzelfde veld. Zij wisten zo’n twee weken voor de Heineken Roeivierkamp pas wie als vierde meisje de boot zou opvullen. Toch zijn zij zesde geworden!
Alles natuurlijk mede dankzij de coaches Julien Ruhl en Wulf Beckmann, en niet te vergeten Jet Rutgers. Jet kwam terug van een week wintersport met een gecompliceerde breuk in haar scheenbeen. Vanuit haar bed heeft zij fanatiek naar de Razende Reporters van de H4K radio geluisterd, en is er zo toch een beetje bij geweest!

Pleun Bon