MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Vlot WillemIII in de kou

Vlot WillemIII in de kou door Mariëtte Wolf

Het eerste nummer van het nieuwe jaar komt eraan. We kunnen er kort over zijn: het valt in week 5 op de mat en het is een mooi nummer geworden. Veel leesplezier!
Dan nu de omslagfoto (credits: Mariëtte Wolf). Is het geen plaatje? Een foto die bij deze tijd past – in meerdere opzichten: het is guur, kil, er is weinig zicht op wat er voor ons ligt. We moeten het doen met wat we hebben, zijn alert op gevaar. Maar een zeevarend volk heeft ook vertrouwen. Er hoeft niet per se iets op te doemen aan de horizon. En ondanks de lage temperatuur, warmt het beeld de ogen: de afgewogen compositie, die onverzettelijke schragen, het lijnenspel van het vlot, mens en natuur komen samen. En ja, dat schip. De verbeelding kan er zo achter het roer plaatsnemen om de trossen los te gooien en over die aloude rivier af te zakken, de toekomst tegemoet. Zou ik er een gedicht bij plaatsen dan een van A. Roland Holst (1888-1976):

TAAL EN ZEE
Taal viel ten prooi aan woorden;
het wat verdroogt het hoe.
Gaat ons de zee verloren,
Waar moet ons zeil naartoe?