Amici, Geneefse lamsbout

📁Sociëteit
aug 27 2020

Wie er op het vreselijke idee kwam is onduidelijk, maar we schreven in voor de 160 km lange Tour du Léman, een wedstrijd op het meer van Genève met Jos Compaan, Jan Bas van Noord, ondergetekende en nog twee RIC-roeiers. De nacht na aankomst brachten we door in de kleedkamer van de Société Nautique de Genève. We sliepen al onrustig, maar tot overmaat van ramp werden we ruw in de slaap gestoord door enige politieagenten met felschijnende zaklampen die ons aanzagen voor inbrekers en ons streng ondervroegen. Het kostte wat moeite hun het idee een vijftal inbrekers op heterdaad betrapt te hebben uit het hoofd te praten. Bepaald niet uitgerust zaten we aan het ontbijt.

De start was ’s middags om 14.00 uur en de volgende ochtend 4.00 uur finishten wij als tweede. We waren volledig uitgeput en allemaal hadden we zoiets van: “dit doen we onszelf nooit meer aan”. Toen we eenmaal goed en wel wankel op het vlot stonden en de ruggen weer enigszins in de normale stand hadden gekrikt, begonnen we vrijwel meteen over de voorzieningen die we moesten treffen voor een volgende deelname. Stellletje malloten. Na wat bijgeslapen te hebben, voor het eerst van ons leven in een atoombunker diep onder de grond, maakten wij ons op voor het diner met prijsuitreiking op de SNG. Terecht was het grootste applaus voor de Venetiaanse wedstrijdgondeliers (Veneta of wedstrijdgondels lijken op een C-vier met  schuin omhoogstaande riggers); zeventien uur lang deden deze markante heren, rechtopstaande, over deze wedstrijd, gekleed in smetteloos witte lange broeken, blauw/wit gestreept gondeliershemd en strooien hoed. Het diner was heerlijk en iedereen viel gretig aan na een nacht alleen op allerlei weeïge zoetigheid te hebben geteerd. We kregen verrukkelijke lamsbout op Zwitserse wijze te eten met meiraapjes, gegratineerd met gruyèrekaas.

Geneefse lamsbout
(uit: La Cuisine des Familles, Louis Maillard-Genève 1903)

Ingrediënten (5 à 6 pers.):
1 lamsbout met bot van 1,5 kg
1 liter rode wijn
1 fijngehakt knoflookteentje
1 ui in kwarten
1 wortel in stukken
Takje tijm
Takje peterselie
1 laurierblad
10 zwarte peperkorrels
10 jeneverbessen

Bereiding:
Laat de bout vier dagen geheel ondergedompeld in de rode wijn en alle kruiderijen marineren in een grote pan met deksel.
Braad de bout in roomboter aan in een braadpan. Verhit intussen de marinade met wat bouillon van een blokje en giet die heet over de aangebraden lamsbout. Laat dit alles een uur zachtjes stoven.
Haal de bout uit de pan en zeef de saus, doe die terug in de pan. Meng een volle eetlepel bloem met een volle eetlepel zachte boter en doe dit mengsel beetje bij beetje bij de saus onder goed roeren met een garde. Leg de bout terug in de saus en laat die nog een uur zachtjes in de saus verder garen. Pas op dat de inmiddels gebonden saus niet aanbrandt (eventueel nog wat water toevoegen) en meiraapjes. Serveer met een aardappelpuree en met gruyère gegratineerde meiraapjes.

Sorry, the comment form is closed at this time.