Amici, aas met limonade

📁Sociëteit
aug 12 2020

Bij onze vriendin in Arendal maakten wij ons op voor een tochtje overzee met haar houten sloep. Een extra jerrycan met diesel stond klaar. We zouden overnachten op een eilandje met een lagune en namen dus tenten, kookgerei en eten mee. We zouden gaan vissen om voor de BBQ iets lekkers te hebben en eventueel vissoep te maken boven een houtvuurtje , dus gingen er ook klossen met lijnen en haken mee. Toen we ons eindelijk na een moeizame tocht hadden geïnstalleerd op het eilandje (we hadden met motorpech op hoge golven voor anker liggen rollen, waarbij de kinderen grijs wegtrokken van de zeeziekte) verkenden wij de lagune en ontdekten daar een grote hoeveelheid mosselen en krabben. Even verderop ontdekten we oesters op de rotsachtige bodem, waar we een voor Noren onbegrijpelijk enthousiasme voor toonden. Wat bleek? Noren noemen oesters “aas” en gebruiken ze alleen maar om mee te vissen. Als delicatesse verder onbekend. Vriendin vertelde toen de anekdote van de Noorse zakenman, die in Parijs was voor belangrijke besprekingen. De man kon er niet over uit dat hem tot zijn afgrijzen in het chique hotel, waar hij besprekingen had “aas met limonade” was aangeboden; oesters met champagne.

Noorse vissoep
Ingrediënten:
1 ½ liter water
Visgraten
200 gram ongepelde Noorse garnalen
Enige moten vis en indien ergens verkrijgbaar, Noorse visballetjes*
1 stevige wortel
1 stengel bleekselderij
1 preitje
Paar takjes fijngeknipte dille
Handje diepvriesdoperwten
50 gram roomboter
250 ml slagroom
2 eierdooiers
1 laurierblad
Peper&zout, nootmuskaat
peterselie

Bereiding:
Pel de garnalen en breng de schillen en graten in het water aan de kook met wat zout en laurier erbij. Laat 20 minuten trekken. Zeef de bouillon en laat afkoelen.
Klop d eidooiers los met de slagroom.
Hak de wortel, bleekselderij en prei in kleine blokjes en fruit die even aan in de roomboter.
Doe de bloem nu erbij en roer goed door het botermengsel. Laat eventjes garen.
Doe onder voortdurend roeren de visbouillon erbij en laat goed doorkoken.
Leg nu de vismoten, gepelde garnalen, visballetjes en de doperwtjes in de soep en draai het vuur laag. Als de garnalen roze gekleurd zijn en gaar kan je het ei/roommengsel er door roeren. Nog even warm maken, maar niet laten koken. Maak op smaak af met zout, peper, snufje nootmuskaat en fijngehakte peterselie en dille.

*De visballetjes, Norske fiskeboller, zijn typisch Scandinavisch en hier hoogstens te vinden bij Ikea, maar doe niet moeilijk over het gemis; de soep smaakt toch wel.

Sorry, the comment form is closed at this time.