Amici, de liftboy

📁Sociëteit
jul 30 2020

Perugia met haar Università per Stranieri, waar buitenlanders Italiaans leren en kennismaken met de Italiaanse cultuur, heeft een oud, levendig centrum boven op een heuvel vanwaar je uitkijkt op het wonderschone Umbrië. De buitenwijken liggen aan de voet van die heuvel. Om het niet geringe hoogteverschil van ongeveer honderdvijftig meter tussen het centrum en de rest te overbruggen, had men als onderdeel van het openbaar vervoer een lift in de rotsen aangebracht. Zeker in het spitsuur maakten velen er gebruik van. Voor de bediening van de lift was apart personeel. Een van deze mannen had er een liefhebberij in met alle studenten een levendig gesprek aan te gaan over van alles en nog wat, want zij kwamen per slot van rekening om Italiaans te leren. Het was altijd feest met hem gedurende het korte ritje, waarin we op de hoogte werden gebracht van de rijke Etruskische historie van zijn zeer geliefde stad. Andere keren kregen we tips voor restaurantjes en leuke winkeltjes.
Toen onze cursusmaand er op zat trakteerden wij met een aantal medestudenten deze man op een fles Hennesy cognac als dank voor zijn onderhoudende gesprekken. Enthousiast nodigde hij ons uit in zijn stamkroeg naast de liftingang voor een espresso. Voor de rij stomverbaasde wachtenden sloot hij het hek van de lift af met de mededeling dat die tijdelijk buiten dienst was. Hij hing een bordje aan het hek met dezelfde boodschap en ging met ons doodgemoedereerd koffie in zijn cafe drinken. Voor de wachtenden zat er niets anders op dan een steile trap te nemen voor de honderdvijftig meter lange afdaling. De weg omhoog was nog slopender, wisten wij.
Ik zie een Amsterdamse tramconducteur niet zo gauw zijn tram stilzetten om koffie met je te gaan drinken in zijn stamcafé.

Vanwege de aanhoudende hitte nam ik een granità di caffè en die was zeer verkwikkend.

Granità di caffè
Ingrediënten:
350 ml
sterke, hete espresso
80 g suiker
100 g room
2 cl espresso voor door de room
1 vanillestokje

Bereiden:
Roer 70 g suiker goed door elkaar met 125 ml water. Breng dit aan de kook en laat 1 min. borrelend koken. Voeg de espresso (koffie) toe. Snijd het vanillestokje open in de lengte. Schraap het merg eruit en doe beide in het koffie-siroopmengsel. Laat afkoelen.
Haal het mengsel door een zeef en doe het in een platte metalen schaal. Zet 2 uur in de diepvries. Roer hierbij alle 30 min. eens krachtig door het mengsel met een vork, zodat er geen grote ijskristallen ontstaan. Roer alles op het einde nogmaals krachtig om.
Klop de room half stijf met de resterende suiker en de espresso.
Serveren:
Verdeel de ijskoffie over glazen, doe er een lepel room op.

Sorry, the comment form is closed at this time.