MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Terugblik op de W3 Snerttocht 2023 van 18 november. See English translation below.

Een kletsnatte zaterdag, beloofde het weerbericht, dat het nu eens wel bij het goede eind had. De snerttocht in november kan eigenlijk altijd wel rekenen op passend weer. Het was óók weer een mooie afsluiting van het toerseizoen vonden een heleboel roeiers. Ook de vaste ploeg van het Galjoen was erbij evenals nog wat losse leden van andere verenigingen. De scheehouten wherry’s waren, met geusje voorop, dit keer ook van de partij. Uiteindelijk vertrokken we met 18 boten.

Vroeg donker dus navigatielichten nodig. Maar met nog wat extra feestverlichting waren heel wat boten nóg beter zichtbaar op het water. Berthie had weer een prachtige prijs gescoord bij Hema en kringloop; die ging naar de Galjoenploeg die zelfs zichzelf met lichtjes hadden bekroond.

De stromende regen had gelukkig plaatsgemaakt voor motregen en het werd nóg vroeger donker, maar iedereen roeide stug door. Bij de Westelijke Eilanden was een tussenstop mogelijk met warme chocomel en toilet, veel boten legden daar dan ook even aan in het donkere lastige haventje. De terugweg was gelukkig simpel: door de Eenhoornsluis, doorvaren tot de Amstel en op naar Willem III.

En daar was dan de Snert! Eerst nog even boten hozen en lappen natuurlijk. Als je beneden de hal binnenkwam was de snertgeur niet te missen. De sociëteit stroomde vol, al begonnen de laatsten pas aan het warme spul toen de eersten alweer van de barkruk afgleden om huiswaarts te gaan. De snert was niet alleen erg lekker, het vulde ook goed dus zondagmiddag aan de bar nog verkrijgbaar.

Volgend jaar november is er weer snert!

And then there was Snert (Dutch pea soup)

The weather forecast was right for once: a very wet Saturday. Actually this is quite normal for our Snert-tour which we always organise in November. It was an appropriate closing of the season. Happily many rowers thought the same, partly from other rowing clubs so we had a well occupied fleet of 18 boats, including a couple of our traditional Thames Skiffs.

Night falls early in November and we had to be prepared to have enough good working navigation lights. In addition many boats where beautifully illuminated for the tour. Berthie bought at the thrift store a beautiful price which went to our guests from R.C. het Galjoen who even illuminated their own heads.

The pouring rain had changed into drizzle and dark came even earlier, but that didn’t stop the rowers. Halfway there was a stopover with hot chocolate and a toilet which was used by quite a couple of participants although landing in a dark unknown little harbour was a challenge. The route back was much easier to find and everyone found its way back to our club.

And there was Snert, already to be smelled in the hallway. Probably from the day before because Berthie made it on Friday because it becomes better the longer it stays. The clubhouse filled with rowers although the last ones entered when the fast rowers already went home. The snert appeared to be hearty food so at the end there was enough left to supply extra victuals for the bar next day. At the end there where flowers for the organisers and the participants already where looking forward for next year.

And there will be Snert again.