MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Een korte impressie van een kort stukje roeien, maar die wel heel lang leek….

Zo mocht je de ervaring wel noemen van zondag 15 oktober. Wat een belevenis! Op uitnodiging van de KNZ&RV te Muiden konden zowel roeiers van Het Spaarne als van Willem III deelnemen aan een clinic Coastal roeien.

Bij aankomst lagen de lite boten al op ons te wachten en stonden de  ‘stuurtjes’ ons op te wachten. Na een korte introductie en de geschiedenis van deze tak van sport, was het tijd om in te stappen, overslagen dicht, voetenbord afstellen en vertrekken. Tot zover niets bijzonders voor een geoefende roeier.

Nadat de vijf roei boten zich hadden verzameld bij de pierhoofden, en de twee begeleidende motorboten zover waren, mochten we los gaan!! Er was windkracht 6, pal tegen, en ruig water op het Markermeer.

We hadden werkelijk het gevoel alsof we in het diepe werden gegooid. Niet iedere haal kon je technisch goed uitvoeren door de hoge golven, je riemen waren soms ook niet in het water tijdens de haal, soms was je ene riem wel in het water, maar de andere roeide dan door de lucht en tussendoor werd je ook behoorlijk heen en weer geslingerd. Maar dit alles werd goed en professioneel begeleid door onze stuur. Heel behendig stuurde ze onze boot zo gunstig mogelijk over- en door de golven, waarbij het zo tekeer ging, dat het roertje eruit klapte (wat weer snel verholpen was).

Voor coastal roeien moet je dus geen watervrees hebben. De hoge golven klotste niet alleen tegen de boot, maar soms ook over ons heen.

Eindelijk…. Pampus. Daar in de luwte even op adem gekomen, om vervolgens weer terug te roeien naar Muiden.

Moe, nat en voldaan konden we veilig aanleggen bij de vereniging, waar de boten snel op de botenwagens werden gelegd, gelapt en gedroogd. Iedereen was super enthousiast.

Deze middag werd afgesloten in de sociëteit, waarbij we de organisatie bedankten voor deze bijzondere ervaring. Laten we nooit meer klagen over hobbelig water op de Amstel!

Berthie Schaad