MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

De Amsterdamse grachten bij avond zijn magisch, misschien zijn wij daar als Willem III-ers al teveel aan gewend geraakt, maar dat geldt zeker niet voor gastroeiers uit het land. Eind september organiseren we daarom elk jaar de Lichtjestocht en zetten we deze tocht op de KNRB kalender.

Dat hebben we dit jaar geweten! Al vanaf januari begonnen de aanmeldingen, het liefst gelijk voor 3 boten. De rest van het jaar ging dat zo door en halverwege de zomervakantie was duidelijk dat de tocht helemaal volgeboekt was.

Zaterdag 23 september was het zo ver. Terwijl de laatste regenbuien eind van de middag wegtrokken kwamen van Goes tot Hoogeveen en van Nijmegen tot Zaanstad de roeiers bij ons binnen, vol bewondering kijkend naar onze prachtige accommodatie en vloot. Eerst nog even een kopje koffie en het nuttigen van meegebrachte etenswaren in de sociëteit en dan de boten – die al in het water lagen – klaarmaken en met lichtjes versieren.

Terwijl de zon langzameraan achter de bomen zakte vertrok zo’n beetje de hele Willem III toervloot, aangevuld met boten van RIC en Poseidon, de Amstel op; in totaal 20 boten, zowel Cx+-materiaal als Wherry’s. De route was eenvoudig gehouden (voor zover dat kan met een tocht door de Amsterdamse grachten). Eerst rustig langs Artis en dan druk door de grachten. Halverwege viel de duisternis in, zodat op de grachten de bruggen verlicht waren.

De lucht kleurde nog wat na in het westen toen de eerste boten al terugkwamen. Intussen was de sociëteit ingericht voor de ontvangst met hapjes en een drankje van onze bijna 90 gasten. Steeds meer boten – vaak prachtig met lichtjes versierd – gleden de haven binnen. We hadden de handen er aan vol om de gasten te begeleiden bij het weer terugleggen van de vloot.

Toen iedereen binnen was, volgde nog de prijsuitreiking voor de mooist verlichte boten. Berthie had bij de kringloopwinkel prachtige prijzen gescoord. Het bleek dat Tubantia uit Hengelo wel erg zijn best had gedaan, want die kregen zowel de 3e, 2e als 1e prijs. Daarna vertrok iedereen weer naar hun nog verre bestemmingen met allemaal dezelfde boodschap: “het was een prachtige tocht!”

The interest for the W3 Lichtjestocht was overwhelming

The Amsterdam canals at night is magic. Maybe as Amsterdam rowers, we are used to it. But not if you live elsewhere in the Netherlands. By the end of September therefore we organise the Lichtjestocht (Light tour) and publish it on the national rowing calendar. This year the interest was overwhelming. At January the first applications came, mostly for 3 boats for the group at once  and in August we were fully booked.

Saturday September 23rd, just when the last rain subsided, rowing teams from all over the country entered our clubhouse and prepared for the tour by,  among other things, illuminate their boats festively.  With the sun almost behind the trees at the other side of the river Amstel 20 boats left for the city tour. Not only our own fleet, but also some boats from our neighbours where needed. The route was  partly along the quiet canals near Artis Zoo and partly through the lively canals with their illuminated bridges. With all the traffic quite a challenge if you are not used to it.

With the last colours of sunset still in the sky the first boats already returned to the pontoons.  More and more often beautifully illuminated boats entered the harbour, causing a lot of work for the touring committee to accompany them back into their berth.

At the clubhouse we served drinks and some snacks and with almost 90 participants the  its capacity was used to the limit. Finally we had prizes for the most beautiful illuminated boats, which happened all to go to one rowing club: Tubantia from Hengelo. And soon after that most teams left for the long journey home. But not without telling us they had a beautiful tour.