MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Niet vaak lees je een verslag van een roeiwedstrijd door de ogen van een stuur. Lees hier het bloedstollende relaas van cox Filip Vergeer, in de J18+ tijdens de Heineken Roeirivierkamp.

De Head en de Heineken Roeivierkamp (H4K). Dé langebaanwedstrijden voor een ploeg. Na heel veel trainingen in twee achten op w3 en roeiers uit het hele land was de indeling besloten. Ik zou de Head en de Heineken starten als cox in de Willem 3 in de J18+ met:

  1.  Tos Eijskoot (ARZV)
  2. Lucas van der Wurff (W3)
  3. Timo Bayens (Ric)
  4. Dilan Anderegg (Ric)
  5. Robbe van Hulst (de Hertog)
  6. Jenno Schmersal (Spaarne)
  7. Daan Eggenkamp (W3)
  8. Dirrik Maitland (W3)

Na de overwinning op de Head had ik al vertrouwen in de goede uitkomst bij de Heineken. Maar tegen mijn verwachting in waren er twee buitenlandse ploegen ingeschreven, waarvan we geen idee hadden hoe goed ze zouden gaan.

Op zaterdagochtend zouden we de 2.5 kilometer en de 250 meter starten in het J18+ veld en bij aankomst op W3 zag ik het al, het was heel druk. Veel boten en nog meer mensen die overal heen en weer rende. Doordat er veel ploegen moesten aanleggen bij W3 duurde het lang voordat onze voorgangers uit onze boot zouden gaan. Uiteindelijk hebben ze aangelegd aan de stijger buiten de haven en zijn we daar ingestapt.

Door de gemiste tijd was er veel stress en dit resulteerde in de uitslag van de 2.5 kilometer: verloren met 1 seconde van een Zwitserse ploeg. Na dit nieuws wisten we wat er gedaan moest worden op de 250 meter, alles eruit.

Na 45 minuten stilliggen op de Amstel was het zo ver, de tweede start van het weekend, tegen de Zwitsers. Bij de voorstart lagen we goed recht in de baan, maar halverwege ging het mis. Een windvlaag van stuurboord en de bladen kwamen in de boeien, maar we moesten door blijven gaan. Na 42.5 sec. was het over en de uitslag was nog spannend. Uiteindelijk toch nog gewonnen met 0.5 sec., waardoor we nu 8 seconde voor lagen op de Zwitsers. De zaterdag was al voorbij en het was tijd om naar huis te gaan en klaar te maken voor de zondag.

Op de zondag moesten de 5 kilometer en 750 meter gestart worden. De afstanden waar ik het meest bang voor was. Bij de 5 K was de start in de bocht net voor de Grote bocht, waardoor de eerste bochten de hele race konden verpesten. Na heel veel uitleg, tips en ingesproken moed van onze coach Willem Stohr en Oda Schelhaas was het toch tijd om naar de start te gaan. Vol zenuwen zaten we klaar voor de start. Ik wist dat mijn stuurwerk op de 5 K heel belangrijk was.

Toen kwam de start. En toen de Grote bocht. Toen we de bocht in gingen wist ik dat we goed zaten en dit was ook zo. Veel opluchting aan mijn kant waarna ik meteen weer moest focussen op de rest van de race. Bij de finish was het elke keer snel kijken op mijn telefoon, om naar de uitslagen te kijken. En nu weer, gewonnen. Op 5 seconden van de Zwitsers.

Vol trots keerde we terug naar W3. Nu was het wachten op de start van de 750 meter. Hier hing het nog van af, deze race kon al onze uitslagen nog verpesten. Maar na 3 uur wachten lagen we weer bij de start. De laatste start van het weekend. Hier moest alles eruit. En dit lukt ook. Na een kleine uitloop op de Zwitserse ploeg hebben we met een tijd van 2:11.5 gewonnen. Drie seconden sneller dan onze grote tegenstander, de Zwitsers. Dit was hét resultaat waar we op hadden gehoopt.

Filip Vergeer
18 en 19 maart 2023