MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

De opstart van de Jubileumtocht werd feestelijk geflankeerd door vier historische zeilwherry’s in de haven en op de Amstel, een enkele bemenst met een roeicoryfee. Zo zeilde Elsbeth Sterk-Sprangers mee in een van de wherry’s.

Willem III heeft een unieke en historische scheehouten wherry vloot waarin nog altijd zeer fanatiek geroeid en soms gezeild wordt. De meeste van deze boten zijn al meer dan 100 jaar oud en ze zijn vaak gebouwd in Engeland. We koesteren en restaureren deze bijzondere boten met regelmaat en ook worden er regelmatig wedstrijden in deze boten geroeid en gezeild tijdens de roei- en zeil wedstrijden van het Comité voor Wherrywedstrijden. Bijzonder is dit dat we als roeivereniging dit doen, terwijl de meeste onze collega verenigingen in Amsterdam ook een zeilafdeling hebben, maar niet zeilen met hun wherry’s. Willem III won in het verleden vrijwel alle zeilwedstrijden in de wherry (zie ook onze boeken).

Jubileumfeest
Dat het jubileumfeest ter gelegenheid van ons 140 jaar bestaan een succes was zal niemand zijn ontgaan. Meer dan 250 mensen hebben aan één of enkele activiteiten deelgenomen. Verschillende activiteiten vonden plaats, waaronder het optreden van onze historische scheehouten zeilwherry’s op de Amstel, maar ook een grote groep jeugd en junioren die met maar liefst vijf achten het water opgingen en een goed bezette en strak geregisseerde roeitocht door Amsterdam van de toercommissie zodat iedereen weer op tijd terug kon zijn in de zaal voor ‘bubbels’ en héél veel taart.

De videoverbinding met Co Rentmeester in de VS – Co herkende verschillende oudgedienden in de zaal, waaronder Jim Enters en Elsbeth Sprangers en gaf een mooie terugblik – en de presentatie van het vijfde boek van onze geschiedenis dat de eerste honderd jaar (in 1982) afrondt volgden.

Met Hans van Oldeniel aan de piano en Jim Enters als regisseur, bracht het Willem III huiskoor het uit 1982 stammende eeuwlied en het uit 1926 daterende Clublied ten gehore in een volle en bloedhete sociëteit. Hierna vond vrijwel iedereen zijn weg naar buiten op de Landtong voor een bijzondere maaltijd en een enkele dans op het vlot op de muziek van vroeger en nu. Al met al prachtige dag.

Wouter Verster