MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Twee jaar nadat we al bijna onze koffers hadden gepakt, vertrokken we dan eindelijk naar Gent.

De Doortocht is een prachtige route over de Leie en de Schelde. Je komt o.a. langs voormalige industriegebieden (textiel, brouwerijen, spinnerijen) waar vanaf 1860 fraaie burgerhuizen voor in de plaats kwamen. En langs de beroemde Graslei en de Korenlei met de gildehuizen van schippers en graanmeters als blijvende getuigen van de middeleeuwse welvaart van de Gentse haven.

Vrijwilligers van de organiserende roeivereniging (GRS) loodsten ons met behulp van touwen de sluizen in. Tot iedereen diagonaal in de sluis lag en er, zoals zij het noemden, een stabiel tapijt van boten ontstond. Een hele happening!

Voor onze lunch kozen we één van de vele gezellige terrasjes in het oude centrum.

Halverwege de middag was er een aperitief op het water. Bubbels of jus d’orange, kunstig aangereikt vanaf de wal via een lange stok met drankplateautje.

We rondden voor het laatste deel bij de Warmoezeniersbrug, de mooiste spoorbrug van Gent.

Tja, op het eind, waar ooit een brug moet komen, ligt een dijkje. Dus alle boten het water uit, en het was klunen geblazen. Maar met alle hulp vanuit de GRS was dat snel gepiept.

Tot slot de prijsuitreiking: alle deelnemers kregen een mooi T-shirt. Een speciale vermelding was er voor Het Spaarne (als eerste aangemeld) en voor Willem III (grootste delegatie). Daarna was het tijd voor gezelligheid en het Hespfestijn.

De tocht was ongeveer 24,5 km lang. In totaal deden er 28 boten met 133 roeiers mee. Waarvan 6 boten met 25 deelnemers van Willem III.

Het is een aanrader! Wil je ook? De Doortocht van Gent is elk jaar op de laatste zaterdag in juni.

Zie https://doorgent.be/site/.

W3 Ad Hoc groep
Marianne, Maaike, Els en Ilonka