MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Op zondag 28 november reisden een aantal wedstrijdroeiers van Willem III af naar Groningen, om deel te nemen aan de wedstrijd met de afschrikwekkende naam ‘Hel van het Noorden’. Voor de 44ste keer werd deze zes kilometer lange achtervolgingsrace voor de skiff (eenmansboot) en de twee-zonder stuurman op het Eemskanaal georganiseerd door de Groningse  Studenten Roeivereniging ´Aegir´.

Lina mocht om 5 uur in de ochtend in het donker verzamelen, om 9.15 uur in de boot om 10 km op te roeien naar de start. Lina startte als laatste en haalde de een na de andere tegenstandster in. Uiteindelijk was ze meer dan een minuut sneller dan nummer 2 in het veld van M18. Ze was niet alleen veel sneller dan de andere junioren. Lina was – als lichtgewicht – overall vierde bij de dames geworden, sneller dan de LDSA, sneller dan LDSB en sneller dan de DSB. Een waanzinnig goede prestatie, op naar de volgende wedstrijd!

Waar bij de meisjes alleen Lina naar de Hel ging, hadden de jongens er een feest van gemaakt en waren met 10 roeiers naar het hoge Noorden afgereisd. Zelfs twee J16: Dirrik Maitland en David Luteijn deden mee.

Klaas Baud en Gianni Perotti maakten er een spannende strijd van in de klasse J18. Gianni was als winnaar van de TBR wellicht favoriet. Klaas lag na 4 km nog 10 seconde achter op Gianni. Uiteindelijk won Klaas met drietiende van Gianni. Klaas werd de winnaar van J18-veld, Gianni werd tweede. Klaas haalde een mooie 10de en Gianni de 11de plek in het overall klassement.

Niet onvermeld mogen blijven de eerstejaars J18: Diede Beishuizen (10de) en Lukas van der Wurff (19), die beide een mooie race voeren, dat belooft wat voor volgend jaar.

Lukas tekende zijn ervaring van de Hel op:

“Toen Paul mij vroeg of ik interesse had om de hel (van het Noorden) te starten zei ik natuurlijk ja. Ervaring is immers erg kostbaar en de horrorverhalen zouden vast wel meevallen.

Eenmaal in de auto naar Groningen begon ik toch te twijfelen aan mijn weldoordachte keuze. Twee van mijn mederoeiers bleken er niet veel zin in te hebben, de regen begon al op het voorraam te tikken en het weerbericht voorspelde enkel sneeuw en stortbuien tot ver na onze start.

Na een koude en natte opriggersessie stopte de regen gelukkig en de zon liet zelfs even zijn gezicht zien. Het water was spiegelglad en de baan recht. Van de hagelbui bij de finish hebben we niks meegekregen omdat we er op tijd voorbij waren. De omstandigheden waren goed om een wedstrijd te roeien.

Eenmaal gestart lukte het me vrij snel om de roeier voor mij in te halen. Ook kwam ik naast de volgende roeier te liggen rond de 4 km. Jammer genoeg was de energie toen op. Ik raakte mijn ritme kwijt en begon slordig te roeien en ik kwam niet meer langs hem. We eindigden tegelijk.

Eenmaal terug op de kant bleek dat ik het helemaal niet slecht had gedaan voor mijn tweede skiffwedstrijd bij de wedstrijdploeg. 17e plek en vlak achter twee van mijn mede W3’ers. Ik kon tevreden naar huis gaan.”

Voor meer informatie Hel van het Noorden 2021