MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Op zondag 12 september was het feest op Willem III: Willem III kampioenen die het afgelopen jaar prijzen wonnen werden gehuldigd, coaches werden in het zonnetje gezet en twee nieuwe boten werden gedoopt. Willem III trakteerde zijn leden op pizza en een drankje: genoeg te vieren!

Een bijzonder moment om weer met veel leden bij elkaar – buiten aan het vlot – stil te kunnen staan bij al het moois wat er gebeurt of begint op Willem III.

Erelid
Als eerste werd Hans Lycklama naar voren gehaald omdat de ALV hem tot erelid van Willem III heeft benoemd. Hans coaching lijkt een ticket naar de top: ook dit jaar haalden twee van zijn roeiers goud op de WK.

Huldigingen
Daarna begon de stoet van huldigingen van Willem III-leden die het afgelopen jaar wedstrijden hebben gewonnen. Met dank aan de coaches die hen zo ver brachten: Willem Stohr, Jet Rutgers, Hans Lycklama, Nynke Jensma en David Jonker.

Willem III-leden die nationaal kampioen junioren werden:

– Lotta van Westreenen: meisjes achttien dubbeltwee (met Phaedra van der Molen)
– Minou Bouman: meisjes achttien vierzonder (met Demi Straathof, Lucia Folkers en Liza Kooi)
– Lotta van Westreenen: meisjes achttien dubbelvier ( met Phaedra van der Molen, Anna Menke en Marg van der Wal)
– Wallace SantenDirrik MaitlandDiede Beishuizen en David Luteijn: jongens zestien dubbelvier
– Ben van den Eerenbeemt: jongens achttien vierzonder ( met Sjoerd Froeling, Rombout Jansen en James Graham).
– Gianni Perotti: jongens achttien dubbelvier (met Edward den Beer Poortugael, Gunnar van den Hoogen en Tijn Lubbert)
– Hidde Lycklam: lichte mannen dubbelvier (met Max Gompel, Stefan Slager, David van Velden)

Op de Coupe de Jeunesse werden ook medailles gewonnen:

– Fien Wenneker eindigde op de 2e plek in de B-finale: JW 2x (met Tessa Schokking)
– Minou Bouman won goud: JW 4- (met Demi Straathof, Lucia Folkers, Liza Kooi)
– Maarten Worm en Klaas Baud wonnen zilver én goud: JM 4x (met Auke Kloosterman en Antonie Tilanus)
– Ben van den Eerenbeemt en Iain Kerr haalden de 4e plek: JM 8+ (met Sjoerd Froeling, Rombout Jansen, James Graham, Owen Knowles, Tim Jordan, Philo Geerlings, Olga Mommersteeg (stuur)

Deelnemers aan het junioren WK in Bulgarije:

– Gianni Perotti: JM4x (met Tijn Lubbert, Diederick Stuijfzand en Edward den Beer Poortugael)
– Emma Eggenkamp en Lina Schwartz werden vijfde: JW4x (met Anna Menke en Jente Jongsma)
– Lotta van Westreenen won goud: JW2x: (met Phaedra van der Molen)
Zij werden gechoacht door Hans Lycklama, Jet Rutgers en David Jonker.

Deelnemers aan de WK onder 23 in Bulgarije:

– Lotta van Westreenen 10e plaats: JW4x (met Marg van der Wal, Anna Menke, Phaedra van der Molen)
– Fien van Westreenen won goud: W2x: (met Lisa Bruijnincx)
– Tomba Morreau (mannen reserve)
– Hidde Lycklama LM4x (geselecteerd)

Olympische Spelen:

Op de Olympische spelen werd de Holland Acht vijfde. Simon van Dorp die namens Willem III in de Holland Acht roeide, was op Willem III om de speldjes aan de kampioenen uit te reiken.

Ben van den Eerenbeemt & Gianni Perotti en coach Willem Stohr konden niet bij deze huldiging zijn omdat zij aan het trainen zijn voor het EK. Veel succes!

Nieuwe boten
Materiaalcommissaris Niels van der Zwan doopte samen met Simon van Dorp twee nieuwe boten van Willem III: een skiff en een vier +. De skiff heet de Rondo (naar het koekje), in lijn met de traditie om skiffs te vernoemen naar koekjes. Met deze traditie gaat gebroken worden: na deze skiff gaan we een andere namen verzinnen voor (jeugd)skiffs, verklapt Niels.

De Vier met heet de Plofsluis. Dit is de boot waarin Triton de oude vier op de Varsity heeft gewonnen in 2019. Een bijzondere boot om in de vloot te hebben. De Plofsluis is een object in het Amsterdam-Rijnkanaal, vlakbij het terrein waar nu de Varsity wordt verroeid. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw is hier een aantal keer de Varsity verroeid. Een toepasselijke naam.

Rik Rienks, Ralf Rienks , Michiel Mantel (allen Willem III) en Jacob van de kerkhof (Triton) mochten met stuur Björn Kwee voor het eerst in de boot stappen.

Coaches Hans en Jet doen verslag
Hans deed tijdens de huldiging weergaloos verslag van de spannende WK-wedstrijd van Lotta en Paedra en Jet van de wedstrijd van Lina en Emma. Beiden schreven zij voor onze website een sterk ingekort verslag.

Goud en nog eens goud
Hans: “Wat een finale roeide Lotta (Willem III) samen met haar maatje Phaedra (de Amstel) op de WK in de JW2x. Op 1500 meter waren ze nog in gevecht om de derde plek. Maar in de laatste 250 meter werden eerst de Grieken afgeschud, daarna werd haal voor haal de lengte achterstand op de Ieren goedgemaakt. Lotta en Phaedra gingen harder en harder en passeerden de Ieren.  Het tempo werd opgevoerd tot 40 slagen per minuut en werkelijk in de allerlaatste haal gingen ze de Fransen voorbij: GOUD! Wereldkampioen!”

“Fien heeft 2 jaar geleden in Tokyo haar zusje Lotta het perfecte voorbeeld gegeven door samen met Lisa (Gouda, nu Njord) wereldkampioen in de JW2x te worden. Dit jaar voeren Fien en Lisa weer samen in de 2x, nu op de WK<23. En weer werd een gouden medaille behaald! In een bloedstollende finale roeiden ook zij van achter uit het veld gestaag naar voren. Wat een waanzinnige prestatie: eerst wereldkampioen in het <19 jaar veld en nu in het <23 jaar veld.”

Geduld wordt beloond
Jet: “Anderhalf jaar alleen maar trainen, geen wedstrijd. In april 2021 je eerste wedstrijd, daarna meteen het NK klein in je skiff varen. En dan lig je vier maanden later aan de start op het Junioren WK in de JW4x! Dat is ongeveer het verhaal van Lina Schwartz en Emma Eggenkamp. Op de WK Junioren waren ze samen met hun maatjes Jente Jongsma en Anna Menke van De Hunze de jongste ploeg van t veld. Ze roeiden naar een mooie vijfde plek in de A-finale. Op naar volgend jaar!”