MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Deze internetpagina’s op de site van Willem III zijn bedoeld voor alle leden die met plezier, veilig en steeds makkelijker willen (leren) roeien. Om dat te faciliteren zijn er
– drie ‘documenten’,
– dagelijkse instructiemomenten in de boot,
– twee-maandelijkse theorie-avonden.

De documenten:
– Bij je aanmelding als lid ontving je het algemene introductieboekje Willem III (t.z.t. hyperlink naar pdf-versie).
– Deze internetpagina’s zijn gebaseerd op een vernieuwd instructieboekje (2024), op Willem III bekend als ‘Het Blauwe Boekje’. (t.z.t. hyperlink naar pdf-versie).
– Tenslotte is er een ‘Willem III aftekenvel’ waarop je je vorderingen kan bijhouden (t.z.t. hyperlink naar aftekenvel)

Het meeste leer je door zelf veel te roeien en daarbij op jezelf en op de adviezen van anderen te letten, dus ga lekker roeien als je er zin in hebt.
Er is iedere dag op Willem III een instructiemoment (hyperlink naar schema) waar iets meer ervaren roeiers als vrijwilliger beschikbaar zijn om je aanwijzingen en oefeningen te geven. Je kan je bij de coördinator instructie aanmelden en vragen op welke momenten er plek is (e-mail: ism@xs4all.nl). [Jv1] Het werkt het beste als je iedere week op een vast tijdstip bij dezelfde groep vrijwilligers instructie krijgt. Het werkt nog beter als je meerdere keren per week tijd hebt om op vaste tijdstippen instructie te krijgen; een voordeel daarbij is dat andere instructeurs soms andere woorden, vergelijkingen, aanpak hanteren die jou opeens nèt dat prettige stapje vooruit kunnen helpen.
Naast deze instructie-tijden zijn er twee-maandelijks avonden met theoretische instructie (t.z.t hyperlink naar data [Jv2]).

Belangrijk blijft dat jij zelf de motor bent achter je eigen verbeteringen, de instructeurs doen niets anders dan een beetje helpen.
Toch kan het nuttig zijn daarnaast ook eens rustig een beschrijving van het roeien door te nemen, omdat er bij een nieuwe sport veel -vaak onbekende – kreten worden gehanteerd die wel enige toelichting kunnen gebruiken. Ook is het nuttig sommige bewegingen eens in detail beschreven te zien, dus maak veel gebruik van de hyperlinks in dit document naar prachtige instructiefilmpjes van andere (ook internationale) roeiverenigingen en sportinstellingen.

Om te zorgen dat de grote groep vrijwillige instructeurs elkaars aanpak kennen en daarvan onderling leren zijn er drie keer per jaar instructeursavonden. Op deze avonden worden ook voorstellen tot verbetering van dit document besproken en daarna doorgevoerd.

Om blessures te voorkomen is het belangrijk om de roeibeweging goed uit te voeren (hfdst. 5), en de onderlinge afspraken bij naar buiten en naar binnenbrengen van de boten op te volgen (hfdst. 4).
Om schade aan boten te voorkomen is hetzelfde hfdst. 4 belangrijk, en tijdens het roeien beperkt je schade aan je eigen boot, andere boten en je eigen lichaam door goed op je omgeving te letten, ongestuurd iedere drie halen even om te kijken en de voorrangsregels te kennen en je daaraan te houden (hfdst. 2).
Wij, alle vrijwilligers van de instructie,
hopen dat je met al deze activiteiten je zo snel mogelijk vertrouwd voelt op het water en op onze vereniging en wensen je enorm veel plezier bij het roeien.