MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Een paar jaar geleden ging ik voor mijn studie naar een groot animatiefestival te Annecy om daar kennis te maken met allerlei films die dat jaar waren uitgebracht. Nadat mijn studiegenoten en ik onze tentjes hadden opgezet en de luchtbedden hadden opgeblazen, struinden we de berghelling af. Beneden werden we met de bus naar het centrum van Annecy gebracht. In plaats van meteen te genieten van de pittoreske binnenstad die langs een prachtig meer ligt, vonden wij onze weg naar een bioscoopzaal. De lichten werden gedimd, het introductiefilmpje van het festival begon te spelen en om ons heen begon het publiek massaal papieren vliegtuigjes te vouwen. We keken verbaasd toe hoe de vliegtuigjes naar het doek werden gegooid terwijl er luid gejoeld werd: “Lapin!!! Lapin!!!”. Rare jongens, die Fransen.

Onze verbazing duurde niet lang. Na een paar screenings deden wij allemaal rustig mee met deze vreemde festivaltraditie. De dagen sloot ik ‘s avonds graag af met een locale specialiteit: de tartiflette. Deze gratin wordt gemaakt met reblochonkaas, spek en ui en ik heb het die week zeker wel drie keer gegeten. Behalve de laatste dag. Toen had ik pizza met tartiflettesmaak.

 

Ingrediënten: (4 pers.)
800 gr tot 1 kg vastkokende aardappelen
400 gr reblochonkaas (Franse kaas, een gewassen-korstkaas uit de Haute-Savoie – red.)
250 gr spekjes
2 kleine uien
5 el witte wijn
2 el olijfolie
1 teentje knoflook
150 cl crème fraîche
peper en zout

Bereiding:
Schil de aardappels, snijd ze in plakjes van 3-5 mm dik. Leg ze in een pan en vul de pan met koud water. Warm op en kook de aardappelen in ongeveer 15 min. beetgaar.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snipper de uien, doe de olijfolie in de koekenpan en bak ze even kort op. Voeg de spekjes toe en laat al roerende nog circa 5 min doorbakken. Voeg dan de witte wijn toe en laat het geheel zachtjes doorkoken totdat de wijn is verdampt.

Pak een ronde ovenschaal, snijd de knoflook doormidden en wrijf de bodem en zijkanten in met de binnenkant van het knoflookteentje.

Snijd de reblochon horizontaal doormidden. Vul de ovenschaal met allereerst het uien-spekmengsel, dan een laag aardappelschijfjes en een plak reblochon.

Herhaal dit nog een keer en eindig met de andere plak reblochon met de korst naar beneden. Bestrooi met peper en zout en giet dan de crème fraîche over het geheel.

Zet in de oven gedurende 25 tot 30 minuten.

Serveer met een groene salade en een glas witte wijn uit de Savoie.

Iris Adriaansz, animator

Illustratie Joost Adriaansz.

(Dit keer hebben vader en dochter de stokjes van elkaar overgenomen: Iris heeft de pollepel vast en Joost heeft het potlood opgepakt – red.)