MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

We waren onderweg naar wedstrijden in Gent met een dubbeltwee (de legendarische Bep Stom) op het dak van een veel te klein autootje, toen wij op de ring van Antwerpen werden klemgereden door een politieauto. Een Belgische Bromsnor stapte uit en zei: ‘Awel, ge hebt daar ne zware last op het dak!’

“Dat valt wel mee, hoor, zo’n boot weegt maar 27 kilo”, was mijn geruststellend bedoeld commentaar. Bromsnor liep toen paars aan, want dat scheen hij niet te bedoelen: ‘Awel, meneer, dat steekt meer dan de toegestane twee meter uit!’. Tja, acht meter boot viel niet uit te gummen, maar ik hield me van de domme en keek gemaakt verbaasd naar het schip alsof ik de lengte probeerde te schatten. De gendarme pakte een meetlint ter verificatie van zijn inschatting…meters te lang.

Midden op de ring werd ons toen verboden verder te rijden, waarmee onze deelname aan de Internationale Gentse Roeiregatta op losse schroeven kwam te staan. Na veel soebatten en bellen met de wedstrijdleiding (‘Ja inderdaad, we verwachten nog de twee van “Willem III, Amsterdam’) mochten we dan toch verder rijden onder voorwaarde dat we alleen de binnenweg over St. Niklaas zouden nemen, een kronkelweg die veel meer gevaar opleverde dan de snelweg, omdat in bochten de achterpunt van de boot soms rakelings langs de daken scheerde. Veel te laat kwamen we bij het wedstrijdsecretariaat van de Koninklijke Roeivereniging Sport Gent aan. Daar werden we echter hartelijk welkom geheten en toen we informeerden naar de camping werd er met een gemoedelijke knipoog gezegd dat we onze tent wel naast het vlot voor de club konden neerzetten, dan konden we de volgende dag voor de vroege voorwedstrijd zo uit de slaapzak de boot in. Wel nog even Gent in en genieten van de Gentse waterzooi met een pintje.

Gentse waterzooi

Ingrediënten:

4 kippenpoten
1½ liter kippenbouillon
3 wortelen
1 prei
3 stengels bleekselderij
1 flinke toef peterselie
6 aardappelen
boter
4 dl room
2 eidooiers
peper
zout

Bereiding

Verhit de bouillon. Voeg dan de kip toe aan de bouillon. Laat de kip zo’n 20 minuten sudderen in de bouillon op een matig vuur.
Schil de wortels. Snijd de prei en selderij en de wortels in reepjes en de aardappelen in grove stukken.
Zet een ruime stoofpan op een matig vuur en smelt er een flinke klont boter in.
Stoof de groenten en de stukken aardappel in de hete boter. Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig even om.
Vis ondertussen de gare stukken kip uit de bouillon. Laat ze een beetje afkoelen en verwijder het vel. Voeg de stukken kip toe aan de stoofpot met groenten.
Zeef de bouillon en voeg deze toe aan de stoofpot met kip.
Schenk 2/3 van de room in de stoofpot en roer alles om. Hou de rest van de room even opzij.
Laat de waterzooi nog 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur totdat de stukken aardappel gaar zijn. Peper en zout naar smaak
Neem een schaaltje en doe hier de dooiers van de eieren in. Schenk de rest van de room bij het eigeel en klop het mengsel los met een vork.
Neem de pan met waterzooi van het vuur en roer het dooiermengsel erdoor.
Snipper de verse peterselie fijn.
Serveer de waterzooi in diepe borden en strooi er wat vers gehakte peterselie over.
illustratie: Iris Adriaansz