MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Toen ik ooit eens betrokken raakte bij de oprichting van een bierbrouwerij, kwam ter sprake dat er een drankassortiment moesten komen van typisch Amsterdamse oorsprong. De enige distilleerderij die daarvoor in aanmerking kwam, was Van Wees in de Driehoekstraat tussen Lijnbaansgracht en Brouwersgracht. Door Kees van Wees werden wij uitgenodigd voor een proeverij van zijn producten. Hij startte zijn ‘drankcollege’ met een geurproef van, legde hij later uit, industriële melasse-alcohol. Die rook niet aantrekkelijk, ronduit vies. Vervolgens liet hij ons een veel-verkochte goedkope jonge jenever ruiken en proeven. Het drankje herkenden we meteen als een afgeleide van de industriële alcohol, het rook niet lekker en deed denken aan oude, natte kranten. Toen was zijn eigen ambachtelijke jonge jenever aan de beurt. Een aangenaam kruidig geurtje met jeneverbessen als hoofdbestanddeel. Gretig slurpten we het bodempje naar binnen; fantastisch. Er volgden nog vele mooie producten van Van Wees met uitgebreide uitleg. Zelfs mochten we als besluit proeven van zijn 25 jaar oude jenever door de Meesterdistillateur aanbevolen voor bij de koffie na het eten. Omdat alles zo lekker was hebben we niet na elk proefje alles uitgespuugd, dat vonden we reuze zonde. Ik heb de Brouwersgracht nog nooit met zoveel bochten gezien.

Eenmaal thuis en (de volgende dag) weer nuchter vroeg ik me meteen af of je dergelijke jenever niet net als cognac in het eten zou kunnen verwerken en ging op zoek. Ik stuitte op dit, van oorsprong Belgische recept, met Belgische jenever van Filliers, maar als Amsterdamse vereeniging doen we het nu met Van Wees jenever.

Wildzwijnfilet met jenever uit de Jordaan (4 pers.)
Ingrediënten:
600 gram wildzwijnfilet
10+25 gram roomboter
10+4 jeneverbessen
4 zwarte peperkorrels
25 gram koude roomboter in blokjes
2,5 dl wildfond
1 gesnipperde sjalot
1 el stroop
Peper, zout
½ dl jonge jenever van Van Wees
1 el mosterd

Bereidingswijze:
Hak tien jeneverbessen fijn.

Fruit in een sauspan de sjalot in 10 gram boter. Voeg vier gekneusde jeneverbessen, vier gekneusde peperkorrels en de wildfond toe. Laat tot de helft inkoken.
Dep de wildzwijnfilet droog. Wrijf hem in met peper, zout en de gekneusde jeneverbessen.
Bak de filet rosé in de boter gedurende 10 à 15 minuten, afhankelijk van de dikte. Haal de filet uit de pan en laat hem even rusten. Blus de pan af met de jenever en roer de aanbaksels los. Voeg de ingekookte wildfond toe en laat even bruisen. Giet hem door een zeef terug in de sauspan. Roer de stroop en de mosterd erdoorheen.
Klop van het vuur af 25 gram koude roomboter in blokjes door de saus.
Snijd de filet in plakjes en serveer hem met de saus.
illustratie Iris Adriaansz