MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Een Noorse paella

Met enige regelmaat vertoef ik in Arendal, Noorwegen om te koken bij een vriendin van ons, die daar aan zee een tamelijk groot en zeer markant houten huis heeft dat in de omgeving bekend staat als ‘het Champagneslot’, omdat het huis ooit als wijnkasteel model heeft gestaan op een etiket. Het was in 1906 gebouwd door de Noorse ambassadeur in St-Petersburg en de enorme vergulde kroonluchter en dito spiegels, die de centrale ‘balzaal’ sieren, waren per arreslee over de bevroren Botnische golf vanuit de Russische hoofdstad naar Noorwegen vervoerd. Markant dus, zei ik al. Voordat onze vriendin het huis kocht was het in handen van “Lucky Lorendsen”, een kapitein die geallieerde transporten tussen Amerika en Europa deed en daarbij menigmaal ternauwernood aan de dood ontsnapte bij heftige Duitse beschietingen. Je komt niet zomaar aan een bijnaam. Het huis is een waar ontmoetingsoord van vrienden, soms wel dertig in getal, die zich een week lang bezig houden met allerlei binnen- en buitenklussen. Na gedane arbeid wordt de avond genoeglijk etend, drinkend en musicerend doorgebracht. De kinderen sluiten de week af met een bonte avond, waaraan iedereen meedoet met muziek en sketches.

Nu is koken in Noorwegen altijd elektrisch en ik kan wel zeggen dat dat voor grote gezelschappen zo zijn problemen geeft. Om een en ander te vergemakkelijken nam ik uit Amsterdam een twintigpersoons paellapan mee om onze vriendin voor haar verjaardag cadeau te doen. De pan met een diameter van 80 cm kon op vier pitten tegelijk dienst doen, maar bleek ook precies te passen op een grote Weberbarbecue. Vriendin kwam toen op het idee om haar verjaardag, het was midzomer en prachtig weer, buiten te vieren voor al haar goede vrienden in Arendal en omgeving. Uiteraard moest er een paella worden gemaakt, een gerecht dat de Noren toen nog niet kenden. Zij verwachtte zestig gasten. Michel, steun en toeverlaat bij grote klussen, werd in het complot betrokken. De Noorse kust verschaft genoeg vis en vooral geweldige garnalen. Als locatie was de berg bij het haventje uitgekozen vanwege het fantastische zicht op de zee en een riviermonding. Het vereiste wat gesjouw met de Weber, servies, utensiliën e.d., maar het loonde de moeite. Feilloos soepel maakten Michel en ik onder het genot van een goed glas wijn driemaal een pan vol, wat voor zestig man genoeg bleek. Overal op de berg zaten gasten, oud en jong door elkaar, met een bordje en een glas, genietend van zon en zee en een zacht windje, een idyllisch schouwspel. Het werd laat en men genoot nog lang van een betoverend zomeravondlicht. Arendal heeft er nog lang over gesproken. Nog nooit eerder heb ik op zo’n bijzondere plek gekookt en toen ik mij liet ontvallen, dat we nog wel eens een paella zouden moeten maken op 90 graden NB op het poolijs om dit te overtreffen, riep de vriendin meteen enthousiast: ‘dan huren we toch een helicopter! ‘ Als het ooit zover komt, houd ik jullie op de hoogte van mijn arctisch-culinaire avonturen.

Joost Adriaansz

illustratie: Iris Adriaansz

Paella

(8 PERS.)

Ingrediënten:
250 g tomaten
1 rode of groene paprika

1 grote ui
200 g sperziebonen
1 blik artisjokharten, gehalveerd
250 gram inktvistentakels

1 kg mosselen
1,5 dl olijfolie
zout
zwarte peper
500 gram grote garnalen met schil
250 gram kippendijreepjes
3 teentjes knoflook

1 bos peterselie, fijngehakt
500 g rondkorrelrijst
1 g saffraandraadjes, geweekt in wat visbouillon
2 l visbouillon

Bereiding:

  1. Groenten en kip panklaar maken. Verhit een derde van de olie in de pan en braad de artisjokken, de sperziebonen, paprika en ui aan.2. Verhit een tweede pan met de helft van de resterende olijfolie en braad de kip aan. Voeg zout en peper toe en laat op een laag vuur 10 min. smoren.3. Hak de knoflook fijn en bak het in de paellapan in de resterende olie even aan. Voeg de groenten en het kippenvlees toe.  Roer de rijst erdoor.  Voeg de tomaten, de garnalen en de inktvistentakels toe zodra de rijst glazig is. Zout en peper naar smaak.  Laat het geheel 10 min. pruttelen.4. Doe de saffraan bij de hete visbouillon en giet die in de pan. Laat het gerecht dan op een laag vuur 10 min. koken.

    5. Laat het geheel nog eens 10 min. trekken totdat de rijst alle visbouillon heeft opgenomen. Garneer met apart gekookte mosselen en strooi er de fijngehakte peterselie over.